2310 383 588
Θεσσαλονίκη

210 27 55 681
Αθήνα

210 411 6497
Πειραιάς

Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 21:00, Σάββατο 09:00 - 17:00

Ξένες Γλώσσες:

8 ποτήρια νερό την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα?

05/12/2014
από Γιάννης Μπουζάνας

Η Μισέλ Ομπάμα σε μια παλαιότερη δήλωση της ανέφερε το εξής «Αν επρόκειτο να πάμε ένα βήμα παραπέρα για να κάνουμε τους εαυτούς μας ή τις οικογένειες μας περισσότερο υγιείς, πιθανότατα το μοναδικό καλύτερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι το πιο απλό, να πίνουμε περισσότερο νερό». Τώρα θα μου πείτε αυτό το ξέραμε από μόνοι μας. Διότι, όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι άρρητα συνδεδεμένο με το σώμα μας καθώς το 70 τοις εκατό αποτελούμαστε από αυτό. Αλλά, η αλήθεια είναι πως κανένας επιστήμονας δεν μας έχει δώσει τον ακριβή αριθμό που θα μπορούσαμε να έχουμε ως μέτρο σύγκρισης ώστε να ξέρουμε αν πίνουμε πολύ ή όχι. Άλλοι λένε 1 λίτρο την ημέρα, άλλοι 2, κάποιοι άλλοι πολύ παραπάνω. Τι ισχύει όμως;


Κοπέλα πίνει νερό

Μια έρευνα εξέτασε αν ισχύει η αναγκαία κατανάλωση οκτώ ποτηριών νερού την ημέρα. Αυτό δεν είναι αλήθεια!

Και ποιος δεν έχει αναρωτηθεί πόσα ποτήρια νερό την ημέρα πρέπει να πίνουμε; Η απάντηση διαφέρει από τον ποιον θα ρωτήσεις. Πολλοί πιστεύουν ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε κάθε μέρα οκτώ (8) ποτήρια νερό. Να είστε σίγουροι ότι δεν έχει κανένα επιχείρημα για αυτό η βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού. Αλλά, οι εμπειρογνώμονες της ενυδάτωσης δεν είναι σίγουροι από που προήλθε ο κανόνας 8x8.


χέρια κρατάνε γη

Ο ερευνητής του αμερικάνικου στρατού, Mike Sawka, θεωρεί ότι οι ρίζες αυτής της θεωρίας έχουν προέλθει από μια μελέτη για την ενυδάτωση των τρωκτικών το 1993. Η έρευνα οδήγησε στη σύσταση του 2,5 λίτρα την ημέρα, ή 84,5 ουγγιά νερού (1 κοινή ουγγιά = 28,35 γραμμάρια), για μια μέτρια σωματική ανθρώπινη δραστηριότητα, η οποία αναπληρώνει το νερό που χάνεται με τον ιδρώτα και τις διάφορες εκκρίσεις. Ξέρω σας φαίνεται πολύ, αλλά δεν εννοεί να πίνουμε τόσο νερό. Συγκεκριμένα, αναφέρει, ότι το 20 τοις εκατό αυτών των 84,5 ουγγιών νερού προέρχεται από τροφές που περιέχουν πολύ νερό, όπως σούπα, παγωτό, σέλινο. Αυτό αφήνει 67,6 ουγγιά του νερού, ή περίπου 8x8 ποτήρια.

Μόνο που πραγματικά δεν χρειάζονται οκτώ ποτήρια ημερησίως. Μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και άλλα ποτά, ακόμη και αν είναι καφεΐνη. Από την άλλη μεριά όμως, ο Douglas Casa, από το Πανεπιστήμιο Φυσιολογίας και Άσκησης του Κονέκτικατ, τονίζει πως «Η ανάγκη του σώματος για να το κρατήσει υγρό, στην παραμικρή επίδραση καφεΐνης μπορεί να το αναγκάσει να έχει απώλεια υγρών.».

Άλλωστε, να τονίσουμε ότι δεν είναι αναγκαίο πως πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια ημερησίως, γιατί αν δεν πίνουμε τόσα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αφυδάτωσης , αυτό δεν ισχύει. Ο βασικός κανόνας είναι ο εξής: Πιείτε νερό αν αισθάνεστε διψασμένοι, αν όχι μη το κάνετε. Φυσικά σε όλους τους κανόνες υπάρχουν εξαιρέσεις, έτσι και σε αυτόν. Αν υπάρχει έντονη προπόνηση και το σώμα εξαντλείται, τότε πιείτε πολύ περισσότερο από όσο διψάτε, είναι χρήσιμο και αναγκαίο.


Βέβαια, αν πάλι είστε ανήσυχοι ότι δεν πίνετε αρκετό, ελέγξτε τα ούρα σας. Η Stella Volpe, από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια λέει, ότι «Το σκούρο κίτρινο χρώμα στα ούρα είναι το χρώμα της αφυδάτωσης και καλό θα ήταν να το ελέγξουμε.». Φυσικά αυτό έχει να κάνει και με την ποιότητα του νερού που πίνετε. Αν θέλετε να έχετε το κεφαλάκι σας ήσυχο, τότε καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ειδικά φίλτρα νερού που σας προστατεύουν από βλαβερές ουσίες και παράλληλα βελτιώνουν τη γεύση και την οσμή του νερού.
Primato Hellas, ΦΙΛΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, Γρηγορίου Ε' 34, ΤΚ54248, περιοχή Βούλγαρη, Θεσσαλονίκη, 2310 383 588.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους του άρθρου χωρίς την πρότερη έγκριση της Primato Hellas.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις

Γράψτε μία κριτική

Τελευταία Άρθρα Τελευταία Άρθρα

Γιώργος Μαργιώλος

Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison - Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.