2310 383 588
Θεσσαλονίκη

210 27 55 681
Αθήνα

210 411 6497
Πειραιάς

Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 21:00, Σάββατο 09:00 - 17:00

Ξένες Γλώσσες:

Όλη η Αλήθεια για τα Φίλτρα Νερού

26/09/2022
από Μαργιώλος Γιώργος
όλη η αλήθεια για τα φίλτρα νερού

Όλη η αλήθεια για τα φίλτρα νερού: Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις πιο συχνές ερωτήσεις που μας κάνετε τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα φίλτρα νερού.

Αφαιρούν τη Δυσάρεστη Οσμή και Γεύση από το Νερό;

Ακόμα και τα πιο απλά φίλτρα νερού, μπορούν να διορθώσουν σημαντικά τη γεύση και τη μυρωδιά του νερού. Αυτό συμβαίνει γιατί το νερό του δικτύου περιέχει χλώριο. Το χλώριο το βασικό μέσο απολύμανσης που χρησιμοποιούν οι δήμοι και οι κοινότητες για να παρέχουν πρωτίστως ασφαλές νερό. Δυστυχώς, το ίδιο το χλώριο μυρίζει άσχημα και παράγει διάφορα υπο-προϊόντα, το πιο γνωστό εκ των οποίων είναι το χλωροφόρμιο. 
Ο ενεργός άνθρακας όμως που διαθέτουν τα περισσότερα φίλτρα νερού, είναι πολύ καλός στο να μειώνει το χλώριο. Ακόμα και οι χαμηλότερης ποιότητας άνθρακες μπορούν να μειώσουν σε καλό ποσοστό το χλώριο και άρα τη γεύση και μυρωδιά από το νερό.

Εξοικονομούν Χρήματα Μακροπρόθεσμα;

Αν αγοράζατε εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού, τότε σίγουρα θα κάνετε σημαντική εξοικονόμηση με ένα φίλτρο νερού. Συνήθως, ένα φίλτρο νερού κάνει απόσβεση μέσα σε μόλις ένα έτος. 

Είναι επικίνδυνα τα φίλτρα νερού;

Εν συντομία, όχι! Ο ενεργός άνθρακας που βρίσκεται στα περισσότερα φίλτρα νερού, είναι ένα φυσικό προϊόν που μοιάζει με μια λεπτή, άοσμη, άγευστη και μη τοξική μαύρη σκόνη. Παράγεται από φυσικά υλικά όπως τύρφη, μπαμπού, φλοιό καρύδας, πυρήνες ελιάς κ.α.. Έπειτα θερμαίνεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και πρέπει να υποστεί διάφορες επεξεργασίες μέχρι να γίνει ενεργός άνθρακας κατάλληλος για φίλτρανση πόσιμου νερού. Έπειτα από αυτήν την επεξεργασία, έχει την ιδιότητα να δεσμεύει διάφορες ουσίες που έρχονται σε επαφή με αυτόν. 
Επειδή προέρχεται λοιπόν από φυσικές πηγές, δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο (ή το περιβάλλον). 

Τι φίλτρο νερού να πάρω;

Η σύντομη απάντηση είναι: Ό,τι βολεύει την κουζίνα σας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φίλτρων νερού όπως εξηγούμε και παρακάτω. Αυτό που σίγουρα πρέπει να προσέξετε είναι να αγοράσετε φίλτρο νερού από αξιόπιστη εταιρία, που να είναι χρόνια στο χώρο και να σας παρέχει τεχνική υποστήριξη. Προτιμήστε ποιοτικά προϊόντα για να διαρκέσουν περισσότερο στον χρόνο και να έχετε ηρεμία μυαλού. 


Είδη φίλτρων νερού

Τα είδη των φίλτρων νερού είναι τα εξής:

Φίλτρα νερού άνω πάγκου

Τα φίλτρα αυτά συνδέονται στον πάγκο της κουζίνας σας με έναν διακόπτη με τον οποίο μπορείτε να επιλέγετε μεταξύ φιλτραρισμένου και αφιλτράριστου νερού. 


Φίλτρα νερού βρύσης

Τα φίλτρα αυτά συνδέονται απευθείας στην μπαταρία της κουζίνας σας κι έχουν διακόπτη με τον οποίο επιλέγετε φιλτραρισμένο ή αφιλτράριστο νερό.


Φίλτρα νερού κάτω πάγκου

Μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα φίλτρο κάτω πάγκου με το δικό του βρυσάκι, χωρίς καθόλου βρυσάκι ή ακόμα και με μία τρίοδη μπαταρία κουζίνας. Αυτό εξαρτάται από τον χώρο στον πάγκο της κουζίνας σας (αν χωράει δηλαδή το βρυσάκι) και φυσικά από τον σχεδιασμό της κουζίνας σας.


Φίλτρα κεντρικής παροχής

Τα φίλτρα κεντρικής παροχής δεν μειώνουν το χλώριο ή τα χημικά από το πόσιμο νερό. Απλά μειώνουν τα χώματα, τις λάσπες και τη σκουριά. Αν παρατηρείτε αρκετά χώματα στο νερό σας, ίσως αξίζει να εγκαταστήσετε ένα τέτοιο φίλτρο. 


Πιστοποιημένα φίλτρα νερού


Πριν προβείτε στην αγορά κάποιου φίλτρου, καλό είναι να ελέγξετε τις πιστοποιήσεις των φίλτρων. Εδώ θέλει μεγάλη προσοχή. Η ανάλυση νερού από κάποιο εργαστήριο δεν είναι πιστοποίηση! 
Το ανταλλακτικό φίλτρο ενεργού άνθρακα είναι καλό να έχει τουλάχιστον πιστοποίηση NSF 42 ή κάποιο Ευρωπαϊκό αντίστοιχο. Οι περισσότερες εταιρίες στην Ελλάδα διαθέτουν φίλτρα με το δικό τους brand. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ένα φίλτρο μπορεί να πωλείται με διαφορετικό όνομα στην Ελλάδα και να μην μπορείτε εύκολα να βρείτε την πιστοποίηση. Ρωτήστε την εταιρία να σας δώσει πληροφορίες και φυσικά τις πιστοποιήσεις του φίλτρου. 
Σύντομα, η νομοθεσία στην Ελλάδα θα αλλάξει και θα απαιτεί πιο σκληρές προδιαγραφές. Ρωτήστε την εταιρία που σας ενδιαφέρει για τη νέα νομοθεσία και πώς σκοπεύει να συμμορφωθεί με τη νέα και πιο σκληρή νομοθεσία. 


Είναι τα Φίλτρα νερού καρκινογόνα;

Φυσικά και όχι. Όπως αναφέραμε και στην πιο πάνω παράγραφο σχετικά με την επικινδυνότητα των φίλτρων, ο ενεργός άνθρακας παράγεται από φυσικά υλικά. Βέβαια, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, ζητήστε όλες τις πιθανές πιστοποιήσεις που μπορεί να σας προσφέρει η εταιρία που σας ενδιαφέρει. 


Φίλτρο νερού βρύσης. Ποιο είναι το καλύτερο;

Υπάρχουν στην αγορά διάφορες μάρκες με φίλτρα νερού βρύσης. Να υπενθυμίσουμε ότι τα φίλτρα αυτά συνδέονται στην μπαταρία της κουζίνας σας.
Αυτό που παρατηρούμε χρόνια τώρα στα καταστήματά μας, είναι ότι μία φθηνή και κακή συσκευή μπορεί να σας κοστίσει περισσότερα στο μάλλον, καθώς οι κακές συσκευές δεν επιδιορθώνονται όταν χαλάσουν ή όταν τις χαλάσετε κατά λάθος, με αποτέλεσμα να πρέπει να αγοράζετε συνέχεια καινούργια συσκευή. Οι καλές συσκευές αντέχουν στον χρόνο ή τουλάχιστον επιδιορθώνονται από τις εταιρίες εύκολα και με μικρό ή καθόλου κόστος.  

Φίλτρο νερού βρύσης Primato USATF: Με αυτό το φίλτρο θα «παινέψουμε λίγο το σπίτι μας» καθώς το κατασκευάζει η Primato στη Θεσσαλονίκη. Το φίλτρο κατασκευάζεται στις ΗΠΑ και διαθέτει ζεόλιθο με ενεργό άνθρακα. Είναι η τεχνολογική επιτομή των φίλτρων νερού βρύσης, καθώς είναι παγκοσμίως το πρώτο φίλτρο νερού βρύσης που διαθέτει βακτηριοστατικό πλαστικό. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως η ίδια η επιφάνεια του φίλτρου, απομακρύνει τα μικρόβια και τα βακτήρια. Είναι πλήρως επισκευάσιμο και αξίζει να το δείτε από κοντά. 


Υπάρχουν κριτικές για Φίλτρα νερού;

Επισκεφθείτε την σελίδα της εταιρίας που σας ενδιαφέρει και αναζητήστε κριτικές για το προϊόν που σας ενδιαφέρει ή για την εταιρία σαν σύνολο. Στην σύγχρονη εποχή του διαδικτύου, αξίζει να δείτε και τις πιο αντικειμενικές κριτικές που υπάρχουν αναρτημένες όπως πχ από τη google. 
Έτσι κι αλλιώς, πλέον, όλοι πριν αγοράσουν ελέγχουν την γνώμη των άλλων που έχουν ήδη αγοράσει το προϊόν.


Απάτη με φίλτρα νερού

Όντως στο εμπόριο κυκλοφορούν κακά προϊόντα και εταιρίες με πολύ κακή εξυπηρέτηση. Σας προτείνουμε να ελέγχετε τα εξής πριν προβείτε στην αγορά κάποιου προϊόντος:
Είναι πιστοποιημένο το φίλτρο; Είναι αυτό που σας δείχνουν σοβαρή πιστοποίηση ή μια απλή ανάλυση νερού;
Είναι αξιόπιστη η εταιρία; Πόσα χρόνια είναι στον χώρο; Διαθέτει καταστήματα που μπορείτε να επισκεφθείτε από κοντά για να ελέγξετε τα προϊοντα;
Διαθέτει τεχνικό η εταιρία; Αυτό είναι σημαντικό γιατί είναι πάντα καλό την εγκατάσταση να την αναλαμβάνει η ίδια η εταιρία.
Υπάρχουν αξιόπιστες κριτικές για τα προϊόντα που σας ενδιαφέρουν ή για την ίδια την εταιρία;
Έχουν τεχνογνωσία οι πωλητές της εταιρίας;
Αν καλύπτεστε από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε να προβείτε άφοβα στην αγορά του φίλτρου νερού που σας ενδιαφέρει.

Αν έχετε κάποιες ερωτήσεις που δεν απαντήθηκαν σε αυτό το άρθρο, θα χαρούμε πολύ να σας τις λύσουμε. Μπορείτε να μα καλέστε, να μας στείλετε email ή ακόμα και να επισκεφθείτε τα καταστήματά μας και να δείτε τα φίλτρα νερού από κοντά. 

Σχετικοί Σύνδεσμοι: Τι φίλτρο νερού να πάρω; - Φίλτρα νερού άνω πάγκου - Φίλτρα νερού κάτω πάγκου - Φίλτρα νερού Θεσσαλονίκη

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις

Γράψτε μία κριτική

Τελευταία Άρθρα Τελευταία Άρθρα

Γιώργος Μαργιώλος

Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison - Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.