2310 383 588
Θεσσαλονίκη

210 27 55 681
Αθήνα

210 411 6497
Πειραιάς

Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 21:00, Σάββατο 09:00 - 17:00

Ξένες Γλώσσες:

Τι φίλτρο νερού να πάρω

Ετοιμάσαμε για εσάς έναν εκτενή οδηγό για να επιλέξετε το σωστό φίλτρο νερού ανάλογα με την περιοχή που μένετε. Φυσικά, εάν χρειάζεστε βοήθεια ή δεν καλύψαμε την περιοχή σας σε αυτό το άρθρο, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε! Όλη η αλήθεια για τα φίλτρα νερού βρίσκεται εδώ.

Στις προτάσεις των φίλτρων που σας κάνουμε σε αυτό το άρθρο θα δείτε ότι ουσιαστικά τα φίλτρα χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

Φίλτρα άνω πάγκου

φίλτρα νερού άνω πάγκου

Τοποθετούνται πάνω στον πάγκο της κουζίνας και συνδέονται στην μπαταρία της κουζίνας με έναν διακόπτη με τον οποίο επιλέγετε φιλτραρισμένο νερό για να πιείτε ή αφιλτράριστο νερό για να πλύνετε τα πιάτα.

Φίλτρα νερού κάτω πάγκου

φίλτρα νερού κάτω πάγκου

Κάποια από τα φίλτρα συνδέονται απευθείας στην μπαταρία της κουζίνας σας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι κάθε φορά που ανοίγετε τη βρύση σας στο κρύο, το νερό είναι φιλτραρισμένο.

Μπορείτε όμως να τα συνδέσετε και με μία ανεξάρτητη βρύση που θα τοποθετηθεί στον νιπτήρα της κουζίνας ή και στον πάγκο. Η βρύση δίνει μόνο φιλτραρισμένο νερό κι έτσι κάνετε οικονομία στα φίλτρα. (Η βρύση φαίνεται δεξιά στην φωτογραφία).

Φίλτρα νερού για Αθήνα

Η Αττική γενικότερα έχει από τα καλύτερα νερά της Ελλάδας. Το δίκτυο παρακολουθείται καλά από τους δήμους και το νερό χλωριώνεται επαρκώς. Εάν μένετε λοιπόν στην Αττική, θα χρειαστείτε κάποιο από τα φίλτρα που προτείνουμε εδώ. Εάν μένετε στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, τότε υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες το νερό να έχει μόλυβδο λόγω των παλιών σωληνώσεων. Μην αγχώνεστε όμως, καθώς τα φίλτρα που σας προτείνουμε μειώνουν τον μόλυβδο και τα βαρέα μέταλλα.

Κάποια από τα φίλτρα που προτείνουμε τοποθετούνται πάνω στον πάγκο της κουζίνας και κάποια τοποθετούνται από κάτω. Τα φίλτρα κάτω πάγκου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αυτά που έχουν το δικό τους βρυσάκι απ' όπου τρέχει μόνο φιλτραρισμένο νερό και αυτά που συνδέονται απευθείας στην κρύα παροχή νερού της μπαταρίας της κουζίνας. Η τελική επιλογή εξαρτάται από το πού σας βολεύει περισσότερο να εγκαταστήσετε το φίλτρο.

Φίλτρα νερού για τη Θεσσαλονίκη

Το νερό της Θεσσαλονίκης είναι πιο σκληρό από αυτό της Αθήνας, δεν χρειάζεται όμως ειδική επεξεργασία για να αφαιρέσουμε ή να μειώσουμε τα άλατα. Γενικά είμαστε αντίθετοι με τη λύση της αντίστροφης ώσμωσης για την Θεσσαλονίκη, με εξαίρεση ίσως την Περαία που έχει πιο σκληρό νερό από τη Θεσσαλονίκη.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης υπάρχει περίπτωση το νερό να έχει μόλυβδο, αποτέλεσμα των παλιών σωληνώσεων, οπότε βεβαιωθείτε ότι το ανταλλακτικό φίλτρο μπορεί να μειώσει τα βαρέα μέταλλα (τα φίλτρα που σας προτείνουμε τα μειώνουν).

Εάν μένετε στην Πυλαία, στο κέντρο, στην Καλαμαριά, στη Μίκρα, στην Τούμπα ή σε περιοχή με πολλά χώματα στο νερό, καλό θα είναι θα επιλέξετε διπλό (ή και τριπλό) φίλτρο. Εάν επιλέξετε μονό φίλτρο σε αυτές τις περιοχές τότε θα βουλώσει από τα χώματα και δεν θα μπορεί να κάνει σωστή δουλειά.

Μακεδονία

Για τη Θεσσαλονίκη αναφερθήκαμε πιο πάνω. Για τις πόλεις Σέρρες, Κατερίνη, Καβάλα, Δράμα, Βέροια, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γιαννιτσά, Κιλκίς, Ωραιόκαστρο, Νάουσα, Περαία, Έδεσσα, Φλώρινα, Θέρμη, Αλεξάνδρεια, Καστοριά, Γρεβενά καθώς και χωριά της Μακεδονίας προτείνουμε από διπλά φίλτρα και πάνω. Ο λόγος είναι ότι κάποιες από αυτές τις περιοχές είναι αγροτικές και άρα ενδεχομένως να έχουν φυτοφάρμακα λόγω κακών ή και χαλασμένων σωληνώσεων και φυσικά αρκετά χώματα.

Στα προτεινόμενα προϊόντα επίσης θα δείτε και κάποια φίλτρα για το μπάνιο ή και το πλυντήριο. Εάν έχετε σκληρό νερό (και η Μακεδονία έχει σκληρό νερό) προτείνουμε να βάλετε τοπικά ένα φίλτρο στο μπάνιο σας κι ένα στο πλυντήριό σας για να μειωθούν τα άλατα και η σκληρότητα. Έχουμε προσθέσει επίσης και τον αποσκληρυντή νέας γενιάς WATTS One Flow που είναι ιδανικός για αυτές τις περιοχές και μειώνει τη σκληρότητα από το νερό όλου του σπιτιού, προστατεύοντας ταυτόχρονα όλες τις ηλεκτρικές συσκευές.

Στη συλλογή των φίλτρων που προτείνουμε έχουμε προσθέσει και κάποια φίλτρα κεντρικής παροχής που μειώνουν τα χώματα, τις λάσπες και τη σκουριά από όλο το σπίτι.

Κρήτη, Χαλκιδική και νησιά όλης της Ελλάδας

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα! Είναι γνωστό ότι η Χαλκιδική και όλα τα νησιά στην Ελλάδα έχουν πολύ σκληρό νερό. Για αυτές τις περιοχές πάντα προτείνουμε έναν αποσκληρυντή στην κεντρική παροχή του σπιτιού και αντίστροφη ώσμωση στην κουζίνα. Εάν εγκαταστήσετε κάποιο διπλό ή τριπλό φίλτρο τότε το κόστος των ανταλλακτικών φίλτρων (που θα βουλώνουν από τα άλατα) θα είναι μακροχρόνια μεγαλύτερο από το κόστος ανταλλακτικών μίας αντίστροφης ώσμωσης που όμως έχει μεγαλύτερο αρχικό κόστος.

Εάν επιλέξετε να εγκαταστήσετε αποσκληρυντή στην κεντρική σας παροχή, τότε ίσως τη γλιτώσετε με ένα τριπλό φίλτρο. Εάν όμως πρόκειται να εγκαταστήσετε ένα φίλτρο μόνο για πόσιμο νερό, χωρίς να έχετε αποσκληρυντή, τότε σίγουρα προτείνουμε να επιλέξετε κάποιο σύστημα αντίστροφης ώσμωσης.

Εάν το νερό προέρχεται από γεώτρηση, προτείνουμε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα υπεριώδους ακτινοβολίας καθώς κι ένα φίλτρο κεντρικής παροχής στην κεντρική παροχή για να μειώνονται τα χώματα.

Ήπειρος, Θεσσαλία, Θράκη, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα

Για τις πόλεις Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Λάρισα, Βόλος, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ελασσόνα, Τύρναβος, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Ορεστιάδα, Καλαμάτα, Τρίπολη, Κόρινθος, Πύργος, Άργος, Αίγιο, Αμαλιάδα, Σπάρτη, Ναύπλιο, Αγρίνιο, Λαμία, Γέρακας, Σαλαμίνα, Ελευσίνα, και τα χωριά γύρω από αυτές, προτείνουμε διπλά ή και τριπλά φίλτρα.

Για τις πόλεις Πειραιά, Πάτρα, Νέα Μάκρη, Παιανία, Άρτεμη, Λιβαδειά, Κορωπί, Παλλήνη, Καλύβια Θορικού, Ναύπακτος, Μεσολόγγι, Ραφήνα, Λουτράκι, Μάνδρα, Γλυκά Νερά, Μέγαρα προτείνουμε μέχρι διπλά φίλτρα.

Η Θήβα και η Χαλκίδα είναι μία εντελώς διαφορετική περίπτωση και θα συνιστούσαμε μόνο αντίστροφη ώσμωση καθώς στο παρελθόν έχει εντοπιστεί χρώμιο στο νερό.

Αντίστροφη ώσμωση θα συνιστούσαμε σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται η σκληρότητα του νερού. Εάν είστε σε παραθαλάσσια περιοχή και δεν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε αντίστροφη ώσμωση, τότε προτείνουμε να εγκαταστήσετε έναν αποσκληρυντή για να μειώνει τα άλατα από το νερό όλου του σπιτιού και ένα διπλό ή τριπλό φίλτρο στην κουζίνα σας.

Προσθέσαμε και κάποια φίλτρα κεντρικής παροχής στη συλλογή των προϊόντων που προτείνουμε γιατί σε κάποιες περιοχές το νερό έχει πολλά χώματα.