2310 383 588
Θεσσαλονίκη

210 27 55 681
Αθήνα

210 411 6497
Πειραιάς

Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 21:00, Σάββατο 09:00 - 17:00

Ξένες Γλώσσες:

Το ταξίδι του νερού: Από την πηγή στη βρύση

18/12/2023
από Μαργιώλος Γιώργος
journey of water

Το νερό, ένας ζωτικός πόρος για τη ζωή, ξεκινά ένα αξιοσημείωτο ταξίδι προτού ξεκινήσει να τρέχει από τις βρύσες του σπιτιού μας. Αυτό το ταξίδι, γεμάτο με φυσικές και ανθρωπογενείς προκλήσεις, είναι μια ιστορία ανθεκτικότητας και τεχνολογικών θαυμάτων. Ανιχνεύοντας τη διαδρομή του νερού από τη φυσική του πηγή στα σπίτια μας, μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα τις περίπλοκες διαδικασίες που συνεπάγεται η παροχή ασφαλούς, καθαρού πόσιμου νερού. Αυτή η κατανόηση είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά όταν λαμβάνεται υπόψη ο ρόλος των προηγμένων συστημάτων οικιακού φιλτραρίσματος, όπως τα φίλτρα νερού που προσφέρει η , στη διασφάλιση της ποιότητας του νερού.


1. Η φυσική πηγή

Το νερό ξεκινάει το ταξίδι του σε διάφορες φυσικές πηγές, όπως ποτάμια, λίμνες, υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες και λεκάνες απορροής όμβριων υδάτων. Αυτές οι πηγές, ενώ φαίνονται παρθένες, μπορεί να περιέχουν πολυάριθμες ακαθαρσίες όπως μικροοργανισμούς, ιζήματα και ρύπους. Το ταξίδι από αυτά τα φυσικά περιβάλλοντα στις βρύσες μας είναι γεμάτο προκλήσεις.

2. Συλλογή και αρχική επεξεργασία

Με τη συλλογή, το νερό υφίσταται προκαταρκτική επεξεργασία σε δημοτικές εγκαταστάσεις. Αυτό το στάδιο συχνά περιλαμβάνει διαλογή για την απομάκρυνση μεγάλων υπολειμμάτων και πρωτογενή καθίζηση για να επιτραπεί η καθίζηση των στερεών. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο η αρχή. Πολλοί ρύποι αόρατοι με γυμνό μάτι εξακολουθούν να κρύβονται στο νερό.

3. Διήθηση και Καθαρισμός

Ο πυρήνας της επεξεργασίας νερού είναι το φιλτράρισμα και ο καθαρισμός. Αυτή η διαδικασία πολλαπλών σταδίων περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές:

  • Πήξη και κροκίδωση: Οι χημικές ουσίες προστίθενται στο νερό, με αποτέλεσμα τα σωματίδια να συσσωρεύονται και να καθιζάνουν.
  • Διήθηση άμμου και άνθρακα: Το νερό περνά μέσα από στρώματα άμμου και κάρβουνου, παγιδεύοντας μικρότερα σωματίδια και ορισμένες χημικές ουσίες.
  • Απολύμανση: Χημικές ουσίες όπως το χλώριο ή το όζον εισάγονται για να σκοτώσουν βακτήρια και ιούς. Στην Ελλάδα, χρησιμοποιούμε την χλωρίωση σαν βασικό μέσο απολύμανσης του νερού. 

Παρά αυτές τις αυστηρές διαδικασίες, ορισμένοι ρύποι μπορούν ακόμα να διαφύγουν στην παροχή νερού, όπως βαρέα μέταλλα, υποπροϊόντα χλωρίου και μικροπλαστικά.

4. Οι προκλήσεις

Το ταξίδι του νερού είναι φορτωμένο με προκλήσεις, φυσικές και ανθρωπογενείς. Οι φυσικές προκλήσεις περιλαμβάνουν την παρουσία βαρέων μετάλλων όπως ο μόλυβδος, τα οποία μπορούν να εκπλυθούν στο νερό από φυσικές πηγές. Οι ανθρωπογενείς προκλήσεις αντιπροσωπεύονται από βιομηχανικούς ρύπους και γεωργικές απορροές, οι οποίες εισάγουν επιβλαβείς ουσίες όπως φυτοφάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα στα υδάτινα σώματα. Φυτοφάρμακα και νιτρικά συνήθως παρατηρούνται σε αγροτικές περιοχές.

5. Το τελευταίο σύνορο: Φίλτρα Νερού

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις προκλήσεις, η τελική ποιότητα του πόσιμου νερού μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά από τα οικιακά συστήματα φιλτραρίσματος. Τα προϊόντα που προσφέρει η Primato χρησιμεύουν ως βασικό τελικό εμπόδιο σε αυτό το ταξίδι.

  • Φίλτρα βρύσης (π.χ., USA TF-WW): Αυτά τα φίλτρα συνδέονται απευθείας στη βρύση σας, παρέχοντας έναν βολικό τρόπο αφαίρεσης ρύπων όπως το χλώριο, ο μόλυβδος και ορισμένα βακτήρια. Ιδανικό για όσους αναζητούν μια απλή, αποτελεσματική λύση χωρίς την ανάγκη εκτεταμένων τροποποιήσεων υδραυλικών εγκαταστάσεων.
  • Φίλτρα πάγκου (π.χ., Primato GR SKG-CT1WW): Κάθονται στον πάγκο σας και συνδέονται με τη βρύση μέσω ενός σωλήνα. Προσφέρουν υψηλότερο επίπεδο φιλτραρίσματος, αφαιρώντας περισσότερους ρύπους από τα βασικά φίλτρα βρύσης. Αυτά τα συστήματα είναι τέλεια για όσους θέλουν βελτιωμένο φιλτράρισμα αλλά έχουν περιορισμένο χώρο κάτω από το νεροχύτη.
  • Φίλτρα κάτω από το νεροχύτη (π.χ., USA2GB12): Εγκατεστημένα κάτω από το νεροχύτη, αυτά τα συστήματα παρέχουν το πιο ολοκληρωμένο φιλτράρισμα. Είναι ικανά να απομακρύνουν ένα ευρύ φάσμα μολυσματικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων χημικών, βαρέων μετάλλων και μικροοργανισμών. Αυτά τα συστήματα είναι ιδανικά για νοικοκυριά που δίνουν προτεραιότητα στη μέγιστη ποιότητα νερού.

6. Η σημασία της συντήρησης

Η διατήρηση αυτών των συστημάτων φιλτραρίσματος είναι ζωτικής σημασίας. Η τακτική αντικατάσταση των φίλτρων διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα του συστήματος και την ποιότητα του νερού. Η παραμέληση της συντήρησης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση φιλτραρίσματος και ακόμη και σε μόλυνση του νερού.

Συμπέρασμα

Το ταξίδι του νερού από την πηγή του στις βρύσες μας είναι πολύπλοκο και προκλητικό. Η κατανόηση των διαφόρων σταδίων διήθησης και καθαρισμού που υφίσταται, μας βοηθά να εκτιμήσουμε την αξία του καθαρού νερού. Επιπλέον, η αναγνώριση του ρόλου των προηγμένων συστημάτων οικιακού φιλτραρίσματος για την υπέρβαση των τελικών εμποδίων στην ποιότητα του νερού είναι ζωτικής σημασίας. Με προϊόντα όπως αυτά της Primato, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το νερό που πίνουμε είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρό και ασφαλές, σηματοδοτώντας το επιτυχημένο τέλος του αξιοσημείωτου ταξιδιού του νερού. Μένετε στην συμπρωτεύουσα; Μάθετε ποια είναι τα κατάλληλα φίλτρα νερού για τους διαμένοντες στην Θεσσαλονίκη.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις

Γράψτε μία κριτική

Τελευταία Άρθρα Τελευταία Άρθρα

Γιώργος Μαργιώλος

Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison - Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.