Η Πορεία του Νερού από την Πηγή μέχρι το Ποτήρι σας!

Posted by   Γιάννης Μπουζάνας
27/02/2019
0

Θεσσαλονίκη: Κύριες πηγές υδροδότησης

Φράγμα Αλιάκμονα


Τα υδραγωγεία στην περιοχή της Αραβησσού και του Αξιού προμηθεύουν την περιοχή της Θεσσαλονίκης με νερό, αφού αυτό υποστεί ειδική επεξεργασία στα διυλιστήρια της Σίνδου ώστε να καταστεί πόσιμο κι ασφαλές για τον πληθυσμό. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή βλάβης, τα υδραγωγεία στην περιοχή Νάρρες, στο Καλοχώρι και στη Σίνδο λειτουργούν ως εναλλακτικές ή/και συμπληρωματικές πηγές νερού.


Αραβησσός

Η κύρια πηγή υδροδότησης της Θεσσαλονίκης εντοπίζεται στην περιοχή της Αραβησσού, στους νότιους πρόποδες του όρους Πάικο στον νομό Πέλλας. Η φυσική “δεξαμενή” του βουνού, στην οποία καταλήγουν υπόγεια ύδατα και υδατορεύματα, παρέχει από 65.000 m3 έως 130.000 m3 ημερησίως, με τον όγκο του νερού να εξαρτάται από το ετήσιο μέγεθος των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων.


Αλιάκμονας

Η δεύτερη βασική πηγή υδροδότησης της Θεσσαλονίκης είναι το φράγμα του ποταμού Αλιάκμονα στο χωριό Αγία Βαρβάρα, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τις εκβολές του. Μέσω ελεύθερης ροής 50 χιλιομέτρων, καταλήγει στον ποταμό Αξιό, κι από εκεί στο διυλιστήριο της Σίνδου. Αφού υποστεί ειδική επεξεργασία, το πόσιμο πλέον νερό συγκεντρώνεται σε μια δεξαμενή 75.000 m3 προτού διανεμηθεί μέσω του δικτύου υδροδότησης στις δεξαμενές Διαβατών, Ευόσμου, Πολίχνης, Νεάπολης, Βλατάδων, Τούμπας, Καλαμαριάς και ΒΙΠΕ, ώστε να προμηθεύσει ολόκληρη την πόλη.


Εναλλακτικές πηγές

Καλοχώρι: Οι γεωτρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή δεν χρησιμοποιούνται προς το παρόν, καθώς η υδροδότηση από τις κύριες πηγές αρκεί για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες.

Σίνδος: Οι 26 γεωτρήσεις της περιοχής παρέχουν 30.000 m3 νερού ημερησίως.

Αξιός: Οι 46 γεωτρήσεις της ευρύτερης περιοχής του Αξιού (Γέφυρα, Ν. Χαλκηδόνα, Ελεούσα και Άγιος Αθανάσιος) παρέχουν περίπου 70.000 m3 ημερησίως.

Νάρρες: Η εν λόγω παροχή νερού ξεκινά μέσα από την κοίτη του ποταμού Γαλλικού ποταμού και κυμαίνεται από 5.000 m3 έως 25.000 m3 την ημέρα, αλλά προς το παρόν είναι ανενεργή.

Αγία Παρασκευή: Ο υδροφορέας της περιοχής του Χορτιάτη χρησιμοποιείται συμπληρωματικά για την κάλυψη των αναγκών του συγκεκριμένου Δημοτικού Διαμερίσματος κι αποτελεί εφεδρική πηγή υδροδότησης του νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου.

Μίκρα-Ν.Ρύσιο: Οι 6 γεωτρήσεις στην Ανατολική Θεσσαλονίκη παρέχουν 4.500 m3 νερού και συμπληρώνουν τη δεξαμενή της Καλαμαριάς, ημερησίως αλλά δεν αξιοποιούνται προς το παρόν.

Διυλιστήρια Νερού Θεσσαλονίκης-Δεξαμενή Καθίζησης


Επεξεργασία νερού

Το νερό που καταλήγει στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης (Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης ΕΕΝΘ) στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου δεν είναι καθαρό και πόσιμο. Πρέπει να υποστεί ειδική επεξεργασία και χλωρίωση για να να καταστεί ασφαλές για τον πληθυσμό. Για τον σκοπό αυτό, προστίθεται στο νερό χλώριο, το πιο οικονομικό και διαδεδομένο μέσο απολύμανσης παγκοσμίως, με τη χαρακτηριστική δυσάρεστη γεύση και οσμή του.

Όταν το σύστημα υδροδότησης υφίσταται κάποια βλάβη (όπως, για παράδειγμα, το 2018, όταν το δίκτυο ύδρευσης της Θεσσαλονίκης υπέστη τρεις φορές βλάβη μέσα σε διάστημα δύο μηνών), τότε το νερό υπερχλωριώνεται, δηλαδή, προστίθεται ποσότητα χλωρίου μεγαλύτερη της συνηθισμένης, ώστε να αναπληρωθεί η απώλειά του λόγω διαρροής. Κατά συνέπεια, το νερό που φτάνει στις βρύσες των σπιτιών έχει ακόμα πιο δυσάρεστη γεύση και μυρωδιά, ενώ μπορεί να είναι ακόμα κι επιβλαβές για την υγεία. Για την άμεση, οικονομική κι αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, συστήνεται η αγορά κι εγκατάσταση ενός φίλτρου νερού, που μειώνει τις βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες και βελτιώνει τη γεύση του.

Δίκτυο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης


Δίκτυο ύδρευσης Θεσσαλονίκης

Το δίκτυο υδροδότησης της Θεσσαλονίκης, μέσω του οποίου το νερό διανέμεται σε όλα τα σημεία της ευρύτερης περιοχής, είναι αρκετά παλιό και καταπονημένο, γεγονός που αντανακλάται τόσο στην ποιότητα του πόσιμου νερού όσο και στα συχνά προβλήματα παροχής του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η βλάβη που υπέστη ο αγωγός νερού τον Μάρτιο του 2018, η οποία στέρησε την υδροδότηση από τους Θεσσαλονικείς για πέντε συνεχόμενες ημέρες.

Το παραπάνω γεγονός δεν αποτελεί έκπληξη, ενώ είναι πιθανό να επαναληφθεί με μεγαλύτερη συχνότητα στο εγγύς μέλλον. Ο αγωγός υδροδότησης της Αραβησσού κατασκευάστηκε πριν από 40 χρόνια σε βάθος 3 μέτρων, ενώ το μήκος του φτάνει τα 60 χιλιόμετρα, χαρακτηριστικά που καθιστούν δύσκολη τόσο τη συντήρηση όσο και την επισκευή του.

Αν ο αγωγός υποστεί κάποια βλάβη, η διαδικασία επιδιόρθωσης είναι εξαιρετικά περίπλοκη και χρονοβόρα, καθώς περιλαμβάνει αρκετά στάδια:

1. εντοπίζεται το ακριβές σημείο της βλάβης

2. γίνεται εκσκαφή

3. το σημείο απομονώνεται κι αδειάζει

4. επισκευάζεται ή αντικαθίσταται

5. το θολό νερό καθαρίζεται για να είναι και πάλι ασφαλές

Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας, η παροχή νερού διακόπτεται, με δυσάρεστες συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών.

Βρείτε μας παρακάτω.


Σχόλια

Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις

Νέα δημοσίευση