2310 383 588
Θεσσαλονίκη

210 27 55 681
Αθήνα

210 411 6497
Πειραιάς

Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 21:00, Σάββατο 09:00 - 17:00

Ξένες Γλώσσες:

Πώς μια καρύδα μετατρέπεται σε ενεργό άνθρακα

09/07/2018
από Γιάννης Μπουζάνας
Πώς μια καρύδα γίνεται ενεργός άνθρακας

Τι είναι ο ενεργός άνθρακας

Εάν θέλετε να αγοράσετε ένα φίλτρο νερού ή αν έχετε ήδη, σίγουρα θα έχετε ακούσει τον όρο "ενεργός άνθρακας", καθώς είναι το βασικό μέσο φιλτραρίσματος κι επεξεργασίας νερού. Ο ενεργός άνθρακας παράγεται από τύρφη, μπαμπού, κάρβουνο, ξύλο, πριονίδι, πυρήνες ελιάς, πετρέλαιο και φλοιό καρύδας, με τον τελευταίο να είναι ο πιο οικολογικός και φιλικός προς το περιβάλλον και να χρησιμοποιείται στα φίλτρα νερού υψηλότερης ποιότητας.

Ο ενεργός άνθρακας είναι ουσιαστικά ένας ξυλάνθρακας που έχει αναθερμανθεί κι οξειδωθεί, ώστε να ενεργοποιηθεί και να αυξηθεί το μέγεθος των πόρων του. Έτσι, ένα από τα απαραίτητα βήματα για την μετατροπή μιας καρύδας σε ενεργό άνθρακα είναι να μετατραπεί αρχικά σε ξυλάνθρακα. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Με θερμότητα. Πολλή θερμότητα.

Μετατροπή σε ξυλάνθρακα

Όμως, δεν αρκεί να ρίξουμε μια καρύδα στη φωτιά (αυτό θα ήταν όντως πολύ εύκολο!). Πριν θερμάνουμε την καρύδα, πρέπει να αδειάσουμε όλο το γάλα της, να ξύσουμε τη σάρκα και να βεβαιωθούμε ότι το κέλυφος είναι καθαρό και στεγνό, ενώ το εξωτερικό μέρος της καρύδας θα πρέπει επίσης να καθαριστεί από ίνες.

Μόλις το κέλυφος καθαριστεί και στεγνώσει, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μετατραπεί αυτό το σκληρό και ξυλώδες υλικό σε ξυλάνθρακα. Αυτή η διαδικασία μετατροπής ονομάζεται καύση ή πυρόλυση. Ουσιαστικά, το κέλυφος της καρύδας πρέπει να εκτεθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (μεταξύ 300 και 500 βαθμών Κελσίου) για αρκετές ώρες για να διασπαστεί σε ξυλάνθρακα.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι παραγωγής άνθρακα καρύδας, με την πιο διαδεδομένη να λαμβάνει χώρα σε έναν φούρνο «τύμπανο», δηλαδή, μέσα σε μια ειδική δεξαμενή με μια μικρή καμινάδα που δημιουργεί υψηλότερες εσωτερικές θερμοκρασίες με τον περιορισμό της ροής του οξυγόνου. Το κατώτατο στρώμα με τα κελύφη των καρυδών που βρίσκονται στον κλίβανο θα μετατραπεί πρώτο σε άνθρακα με ένα λαμπερό πορτοκαλί χρώμα. Από την αρχική εφαρμογή της θερμότητας μέχρι αυτό το στάδιο, χρειάζονται περίπου 12 ώρες.

Στη συνέχεια, η ροή του αέρα διακόπτεται στο κάτω στρώμα του κλιβάνου και τα κάρβουνα αρχίζουν να κρυώνουν. Το στάδιο αυτό ονομάζεται pacification και είναι πολύ σημαντικό, γιατί, εάν ο άνθρακας αφεθεί να καεί για πολλή ώρα, θα μετατραπεί σε στάχτη. Τα κελύφη πρέπει να αλιεύονται την κατάλληλη στιγμή κατά τη διάρκεια της εξανθράκωσης - όχι πριν και όχι μετά.

Μετά από αυτό το στάδιο, δημιουργείται πλέον ο άνθρακας καρύδας. Το επόμενο βήμα είναι η ενεργοποίησή του για να χρησιμοποιηθεί ως φίλτρο.

Ενεργοποίηση με ατμό

Ο πρωταρχικός σκοπός της ενεργοποίησης είναι να αυξηθεί το μέγεθος πόρων του άνθρακα, έτσι ώστε να μπορεί να συλλαμβάνει περισσότερα σωματίδια και μολυσματικές ουσίες. Ο άνθρακας καρύδας μπορεί να ενεργοποιηθεί είτε με εμβάπτιση με ειδικά χημικά (όπως το φωσφορικό οξύ), είτε με ατμό.

Στη μέθοδο ατμού, ένα αδρανές αέριο φέρεται σε θερμοκρασία περίπου 800-1100 βαθμών Κελσίου σε έναν περιστροφικό κλίβανο, δημιουργώντας ατμό που ουσιαστικά αφυδατώνει τον ξυλάνθρακα. Αν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη, ο ξυλάνθρακας αρχίζει να καίγεται, αφήνοντας στον κατασκευαστή λιγότερο τελικό προϊόν, ενώ αν είναι χαμηλότερη, η διαδικασία διαρκεί πάρα πολύ.

Ενώ ο άνθρακας καρύδας αφυδατώνεται από τον ατμό, οι πόροι του διευρύνονται μέχρι να επιτευχθεί το ιδανικό μέγεθος, δίνοντάς μας πλέον τον ενεργό άνθρακα.

Τέλος, ο ενεργός άνθρακας θρυμματίζεται και ταξινομείται ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του πελάτη.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το τελικό προϊόν τοποθετώντας το σε ένα άδειο φυσίγγιο, το οποίο μπορεί να πωληθεί ως Κοκκώδης Ενεργός Άνθρακας.

Για να κατασκευάσουμε συμπαγή ενεργό άνθρακα, πρέπει να ενώσουμε τα θρύψαλα που φτιάξαμε. Αυτή η διαδικασία, όμως, χρειάζεται ένα ξεχωριστό άρθρο, το οποίο και μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας.

Ποια είναι τα καλύτερα φίλτρα νερού στον κόσμο για την Αθήνα;

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις

Γράψτε μία κριτική

Τελευταία Άρθρα Τελευταία Άρθρα

Γιώργος Μαργιώλος

Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison - Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.