Πώς μία καρύδα γίνεται ενεργός άνθρακας

Posted by   Μαργιώλος Γιώργος
09/07/2018
0
Πώς μια καρύδα γίνεται ενεργός άνθρακας

Εάν ψάχνετε να αγοράσετε φίλτρο νερού ή αν έχετε ήδη, σίγουρα θα έχετε ακούσει τον όρο "ενεργός άνθρακας" καθώς είναι το βασικό μέσο φίλτρανσης κι επεξεργασίας νερού. Ο ενεργός άνθρακας έχει φυσικά διάφορες ποιότητες (πχ μπορεί να κατασκευάζεται από πετρέλαιο, από μπαμπού, από καρύδα κτλ). Η καλύτερη ποιότητα όμως είναι η καρύδα και συγκεκριμένα τα φίλτρα που κατασκευάζονται από τον φλοιό της καρύδας.

Ο ενεργός άνθρακας είναι ουσιαστικά ένα υλικό ξυλάνθρακα που έχει αναθερμανθεί και οξειδωθεί (για να ενεργοποιηθεί) για την αύξηση του μεγέθους των πόρων της. Έτσι, ένα από τα απαραίτητα βήματα για την μετατροπή μιας καρύδας σε ενεργό άνθρακα είναι να μετατρέψουμε αυτή την καρύδα σε ξυλάνθρακα. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Με θερμότητα. Πολλή θερμότητα.

Αλλά δεν αρκεί να ρίξουμε μια καρύδα στη φωτιά (αυτό θα ήταν όντως πολύ εύκολο!). Πριν θερμάνουμε την καρύδα, πρέπει να αδειάσουμε όλο το γάλα της, να ξύσουμε τη σάρκα και να βεβαιωθούμε ότι το κέλυφος είναι καθαρό και στεγνό. Το εξωτερικό μέρος της καρύδας θα πρέπει επίσης να καθαριστεί από ίνες.

Μόλις το κέλυφος καθαριστεί και στεγνώσει, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να μετατραπεί αυτό το σκληρό, ξυλώδες υλικό σε ξυλάνθρακα. Αυτή η διαδικασία μετατροπής του κελύφους καρύδας σε ξυλάνθρακα ονομάζεται επίσης καύση ή πυρόλυση. Ουσιαστικά, τα κελύφη της των καρύδων πρέπει να υποβάλλονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (μεταξύ 300 και 500 βαθμών Κελσίου) για αρκετές ώρες για να διασπαστούν σε ξυλάνθρακα. Ο τρόπος με τον οποίο συμβαίνει αυτή η διαδικασία μπορεί να διαφέρει.

Μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους παραγωγής άνθρακα καρύδας συμβαίνει σε ένα φούρνο «τύμπανο», μια ειδική δεξαμενή δηλαδή με μια μικρή καμινάδα που δημιουργεί υψηλότερες εσωτερικές θερμοκρασίες με τον περιορισμό της ροής του οξυγόνου. Το κατώτατο στρώμα με τα κελύφη των καρυδών που βρίσκονται στον κλίβανο θα μετατραπεί πρώτο σε άνθρακα, με αποτέλεσμα ένα λαμπερό πορτοκαλί χρώμα. Από την αρχική εφαρμογή της θερμότητας σε αυτό το λαμπερό πορτοκαλί στάδιο, χρειαζόμαστε περίπου 12 ώρες.

Μόλις συμβεί αυτό, η ροή του αέρα κόβεται στο κάτω στρώμα του κλίβανου και τα κάρβουνα αρχίζουν να κρυώνουν. Ααυτή η φάση ονομάζεται " Pacification. Αυτό είναι σημαντικό γιατί εάν ο άνθρακας αφεθεί να καεί για πολύ καιρό, θα μετατραπεί σε στάχτη. Τα κελύφη πρέπει να αλιεύονται την κατάλληλη στιγμή στη διαδικασία της εξανθράκωσης - όχι πριν και όχι μετά.

Μετά από αυτή τη διαδικασία δημιουργείται πλέον ο άνθρακας καρύδας. Το επόμενο βήμα είναι η ενεργοποίηση του άνθρακα καρύδας για να είναι αποτελεσματική ως φίλτρο.


Ενεργοποίηση με ατμό

Ο πρωταρχικός σκοπός της ενεργοποίησης είναι να αυξηθεί το μέγεθος πόρων του άνθρακα έτσι ώστε να μπορεί να συλλαμβάνει περισσότερα σωματίδια και μολυσματικές ουσίες. Ο άνθρακας καρύδας μπορεί να ενεργοποιηθεί είτε

  • με εμβάπτιση με ειδικά χημικά (όπως το φωσφορικό οξύ), είτε με
  • ατμό.

Στη μέθοδο ατμού, ένα αδρανές αέριο φέρεται σε θερμοκρασία περίπου 800-1100 βαθμών Κελσίου σε έναν περιστροφικό κλίβανο, δημιουργώντας ατμό που ουσιαστικά αφυδατώνει τον ξυλάνθρακα. Αυτή η θερμοκρασία πρέπει να είναι ιδανική - πολύ υψηλότερη και ο ξυλάνθρακας αρχίζει να καίγεται, αφήνοντας στον κατασκευαστή λιγότερο από το τελικό προϊόν. Πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες και η διαδικασία διαρκεί πάρα πολύ.

Ενώ ο άνθρακας καρύδας είναι στον ατμό, οι πόροι του διευρύνονται μέχρι να είναι το τέλειο μέγεθος, δίνοντάς μας πλέον τον ενεργό άνθρακα.

Τέλος, ο ενεργός άνθρακας θρυμματίζεται και ταξινομείται ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του πελάτη.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το τελικό προϊόν τοποθετώντας το σε ένα άδειο φυσίγγιο, το οποίο μπορεί να πωληθεί ως Κοκκώδης Ενεργός Άνθρακας.

Εάν θέλουμε να κατασκευάσουμε συμπαγή ενεργό άνθρακα, πρέπει να «ενώσουμε» και να «κολλήσουμε» αυτά τα θρύψαλα που φτιάξαμε. Αυτή όμως η διαδικασία χρειάζεται ένα άρθρο μόνη της (φυσικά και το ετοιμάσαμε και υπάρχει στη σελίδα μας).

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις

Νέα δημοσίευση