2310 383 588
Θεσσαλονίκη

210 27 55 681
Αθήνα

210 411 6497
Πειραιάς

Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 21:00, Σάββατο 09:00 - 17:00

Ξένες Γλώσσες:

Φίλτρα Νερού Κεντρικής Παροχής - Πώς να επιλέξετε το καλύτερο για την περίπτωσή σας!

20/06/2017
από Γιάννης Μπουζάνας
Φίλτρα Νερού Κεντρικής Παροχής

Όπως λέει και το όνομά τους, τα φίλτρα κεντρικής παροχής συνδέονται στην κεντρική παροχή νερού του σπιτιού, στα ρολόγια της ύδρευσης. Συνδέονται εκεί ώστε να καθαρίζουν το νερό για όλο το σπίτι.

Τα φίλτρα αυτά είναι συσκευές, μέσα στις οποίες τοποθετούνται 3 ειδών ανταλλακτικά φίλτρα: Φίλτρα νήματος, φίλτρα πολυπροπυλενίου, φίλτρα μείωσης αλάτων και φίλτρα ενεργού άνθρακα.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Τα φίλτρα νήματος είναι τα πιο απλά από τα ανταλλακτικά φίλτρα που ταιριάζουν σε αυτές τις συσκευές και καθαρίζουν το νερό από τα χώματα, τις λάσπες και τη σκουριά. Δεν είναι στενά, έτσι δεν κόβουν καθόλου τη ροή του νερού.

Τα φίλτρα πολυπροπυλενίου είναι αρκετά πιο στενά από τα φίλτρα νήματος και προφανώς καθαρίζουν ακόμα καλύτερα τα χώματα, τις λάσπες και τη σκουριά από το νερό. Βουλώνουν όμως πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να χρειάζονται συχνότερα αντικατάσταση.

Τα φίλτρα μείωσης αλάτων χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα ανταλλακτικά φίλτρα με κρυστάλλους χαλαζία (πολυφωσφορικό άλας) και τα ανταλλακτικά φίλτρα με διατροφική ρητίνη ανταλλαγής ιόντων. Τα πρώτα δεν αφαιρούν τα άλατα, απλά δεν τα επιτρέπουν να "κάθονται" στους σωλήνες, στα πλακάκια, στο νιπτήρα κτλ. Μειώνουν δηλαδή περισσότερο τα άλατα που φαίνονται με το μάτι. Τα φίλτρα με ρητίνη ανταλλαγής ιόντων μειώνουν όντως τα άλατα, καθώς ανταλλάσσουν τα ιόντα μαγνησίου κι ασβεστίου με ιόντα καλλίου και νατρίου, δεν αντέχουν όμως πολύ καθώς εξαντλούνται αρκετά γρήγορα. Εάν έχετε σοβαρό πρόβλημα με τα άλατα στην περιοχή σας, τότε η ιδανική λύση είναι να εγκαταστήσετε έναν αποσκληρυντή στην κεντρική σας παροχή.

Τα φίλτρα ενεργού άνθρακα μειώνουν το χλώριο κι άλλες βλαβερές ουσίες από το νερό όμως αυτό δεν θέλετε να το κάνετε στην κεντρική παροχή. Αυτό θέλετε να το κάνετε λίγο πριν πιείτε το νερό, δηλαδή στην κουζίνα σας. Τι εννοώ: Το χλώριο είναι αυτό που σκοτώνει τα μικρόβια και τα βακτήρια κι εξαιτίας αυτού θεωρείται το νερό πόσιμο και ασφαλές. Εάν βγάλουμε το χλώριο, τότε το νερό από την κεντρική μας παροχή μέχρι την κουζίνα και το μπάνιο μας, είναι απροστάτευτο, επιτρέποντας την ανάπτυξη βακτηρίων και μικροβίων. Αυτό σημαίνει ότι το νερό μας δεν θα μυρίζει την κλασσική μυρωδιά του χλωρίου, θα είναι όμως εξαιρετικά επικίνδυνο. Αυτό είναι μεγάλη παγίδα καθώς όλο και περισσότερο βλέπουμε να συμβαίνει αυτό ακριβώς σε πάρα πολλά σπίτια. Οπότε η συμβουλή μας είναι να μην τοποθετείτε ανταλλακτικά φίλτρα ενεργού άνθρακα στην κεντρική παροχή αλλά στην κουζίνα σας, εκεί δηλαδή που θα πιείτε το νερό.

Ένα συχνό λάθος που βλέπουμε αρκετά συχνά είναι η μη έγκαιρη αλλαγή του ανταλλακτικού φίλτρου. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο κόσμος δεν ξέρει καν ότι έχει φίλτρο στην κεντρική παροχή, ειδικά εάν μιλάμε για ενοικιαζόμενο σπίτι που δύσκολα θα επισκεφθεί κάποιος των χώρο των ρολογιών. Αυτό είναι όμως εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς αυτά τα φίλτρα πρέπει να αντικαθίστανται όποτε μαυρίζουν από τις βρωμιές και τις λάσπες. Εάν δεν αλλαχθεί έγκαιρα, θα κάνετε μπάνιο με νερό το οποίο περνάει κυριολεκτικά από έναν βούρκο. Εάν δεν είστε λοιπόν τυπικοί με την αντικατάσταση των φίλτρων, σας προτείνουμε να μην σκεφθείτε καν να τοποθετήσετε ένα φίλτρο νερού κεντρικής παροχής.

Με ένα φίλτρο κεντρικής παροχής εξασφαλίζετε ότι τα φίλτρα ενεργού άνθρακα που έχετε πάνω ή κάτω από τον πάγκο της κουζίνας σας δεν θα βουλώσουν και θα λειτουργούν καλύτερα.

Για ό, τι χρειαστείτε σχετικά με τα φίλτρα κεντρικής παροχής, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Τι φίλτρο νερού να βάλω στην κεντρική παροχή;

Primato Hellas - Φίλτρα νερού Θεσσαλονίκη, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε 34. ΤΚ 54248, Θεσσαλονίκη, 2310 383 588.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις

Γράψτε μία κριτική

Τελευταία Άρθρα Τελευταία Άρθρα

Γιώργος Μαργιώλος

Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison - Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.