2310 383 588
Θεσσαλονίκη

210 27 55 681
Αθήνα

210 411 6497
Πειραιάς

Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 21:00, Σάββατο 09:00 - 17:00

Ξένες Γλώσσες:

Εξασθενές Χρώμιο - Ένα καρκινογόνο που πρέπει να περιοριστεί άμεσα!

07/09/2016
από Γιάννης Μπουζάνας
Εξασθενές Χρώμιο στην Ελλάδα

Όλοι γνωρίζουμε ότι το εξασθενές χρώμιο είναι επικίνδυνο, ή μήπως όχι; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα στην Αμερική αλλά και στην Ελλάδα.

Εισαγωγή:

Το παρακάτω άρθρο περιγράφει αναλυτικά το σημαντικό θέμα του Χρωμίου 6, δηλαδή του εξασθενούς χρωμίου και τον τρόπο που το αντιμετωπίζουν στην Αμερική.

Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια έχει θέσει νέτα πρότυπα, δηλαδή νέο μέγιστο επιτρεπόμενο όριο στο εξασθενές χρώμιο. Σίγουρα αυτή η κίνηση έχει νόημα αφού μπορεί να αποτρέψει τα υψηλά ποσοστά καρκίνου. Το προτεινόμενο πρότυπο των 10 ppb (parts per billion – μέρη στο δισεκατομμύριο) αποτελεί το πρώτο όριο που τέθηκε ποτέ στο εξασθενές χρώμιο στην Αμερική.


Χρώμιο 6 ή Εξασθενές Χρώμιο

Το Εξασθενές Χρώμιο, γνωστό και ως Χρώμιο – 6, είναι καρκινογόνο. Η ταινία “Erin Brockovich” που βγήκε το 2000 επικεντρώθηκε στο τοξικό βαρύ μέταλλο που μόλυνε το νερό μέσω της βιομηχανικής μόλυνσης στην πόλη Hinkley της περιοχής Mojave Desert. Σε διάφορα μέρη όμως της Κοιλάδας Coachella, το εξασθενές Χρώμιο «γλιστράει» μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι 100 πηγάδια στην κοιλάδα έχουν νερό που υπερβαίνει τα πρότυπα ασφαλείας για εξασθενές χρώμιο και άρα θα πρέπει να αναβαθμίσουν τις μεθόδους επεξεργασίας και φιλτραρίσματος του νερού.


Επεξεργασία και φιλτράρισμα νερού

Το κόστος δημιουργίας ειδικών εργοστασίων επεξεργασίας νερού μπορεί να υπερβεί τα 500 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και αν γίνει θα είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που θα έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της Κοιλάδα. Φυσικά, εάν όντως γίνει η κατασκευή, αυτό θα προσθέσει επτά με πενήντα δολάρια τον μήνα στο λογαριασμό του νερού σε κάθε νοικοκυριό. Αυτή τη στιγμή ο μέσος μηνιαίος λογαριασμός κυμαίνεται στα 35 δολάρια ΗΠΑ.


Που πρέπει να τεθεί το πρότυπο

Το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο στο εξασθενές χρώμιο δεν είναι καινούργιο θέμα. Είναι κάτι που συζητούν οι κρατικοί αξιωματούχοι της περιοχής εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μάλιστα, λίγο καιρό μετά την ταινία “Erin Brockovich”, η Καλιφόρνια ψήφισε νόμο με τον οποίο υποχρεώνει αυτό το όριο να τεθεί μέχρι την πρώτη του Γενάρη του 2004. Φυσικά αυτή η συζήτηση παρατάθηκε για χρόνια, μέχρι που ένας δικαστής το 2012 διέταξε το κράτος να θέσει το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο μέχρι τον Αύγουστο του 2016.

Τα μέγιστα αυτά όρια είχαν καθιερωθεί εδώ και καιρό για το συνολικό Χρώμιο 3 που είναι καλό για τον οργανισμό μας και το Χρώμιο 6 που δεν είναι. Το Αμερικάνικο Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος έχει σαν πρότυπο τα 100 ppb ενώ το μέγιστο όριο που έθεσε η Καλιφόρνια είναι 50 ppb. Το 2011 το Office of Environmental Health Hazard Assessment έθεσε έναν «δημόσιο στόχο υγείας» τα 0,02 ppb μόνο για το εξασθενές χρώμιο. Το όριο των 10 ppb είναι 500 φορές μεγαλύτερο από αυτόν τον βέλτιστο στόχο. Το επίπεδο των 10 ppb είναι περίπου δέκα σταγόνες σε μία δεξαμενή 10,000 γαλονιών δηλαδή σε μία δεξαμενή με περίπου 38.000 λίτρα νερού.

Η Brockovich, μία πρώην νομική υπάλληλος, η σταυροφορία της οποίας ενάντια στην Pacific Gas & Electric οδήγησε σε έναν συμβιβασμό της τάξης των $333 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990, εξέφρασε φόβους για το γεγονός ότι το κράτος δεν έθεσε το όριο στα 0.02 ppb. Όλες οι οικολογικές οργανώσεις συμφωνούν.

Ο διευθυντής της Δημόσιας Υγείας Ron Chapman εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο των 10 ppb για το εξασθενές χρώμιο θα προστατέψει τη δημόσια υγεία ενώ λαμβάνει υπόψη την οικονομική και τεχνική βιωσιμότητα, όπως απαιτείται και από το νόμο».


Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο?

Σε μία συνάντηση με τους εκδότες της εφημερίδας Desert Sun την προηγούμενη χρονιά, οι τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι κάτοικοι της Κοιλάδας Coachella πίνουν αυτό το νερό για έναν αιώνα και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αύξηση στα ποσοστά του καρκίνου. Στο Hinkley επίσης τα ποσοστά δεν ήταν αυξημένα.

Παρόλαυτα, το 2008 το National Toxicology Program κατέληξε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το εξασθενές χρώμιο προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα. Μία τοξικολογική έρευνα από την EPA (US Environmental Protection Agency) κατέληξε ότι το εξασθενές χρώμιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον άνθρωπο.

Το εξασθενές χρώμιο αναγράφεται ως ένα από τα 800 πιο επικίνδυνα χημικά που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στο Safe Drinking Water and Toxic Enforcement Act της Καλιφόρνια ήδη από το 1986.

Μία έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο υπολόγισε ότι τα ποσοστά του καρκίνου μπορεί να ανέβουν κατά 57% κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο δεκαετιών. Προφανώς πρέπει να παρθούν μέτρα για να αποτραπεί αυτό.


Ας δουλέψουμε μαζί

Το Office of Administrative Law έχει στη διάθεσή του 30 ημέρες για να εγκρίνει το νέο πρότυπο, δηλαδή το νέο μέγιστο επιτρεπόμενο όριο για το εξασθενές χρώμιο. Το κράτος πρέπει προφανώς να δώσει εύλογο χρόνο για τον σχεδιασμό και την κατασκευή ειδικών εργοστασίων επεξεργασίας και φιλτραρίσματος νερού.

Ευτυχώς το CVWD ήδη χρησιμοποιούν τεχνολογία με ρητίνη ανταλλαγής ιόντων για να αφαιρέσουν το αρσενικό. Αυτή η διαδικασία επίσης αφαιρεί το εξασθενές χρώμιο. Έχουν πάρει επίσης κονδύλια για την έρευνα νέων τεχνολογιών αφαίρεσης εξασθενούς χρωμίου.

Όλοι οι προμηθευτές νερού στην περιοχή πρέπει να δουλέψουν μαζί για να ξεπεράσουν αυτήν την πρόκληση και να προστατέψουν την υγεία των κατοίκων.


Εξασθενές χρώμιο στην Ελλάδα

Μην νομίζετε ότι επειδή γράφουμε για την Αμερική, ότι όλα αυτά σας φαίνονται μακρινά. Στη Θήβα, τη Χαλκίδα και φυσικά την περιοχή Μεσσάπια της Εύβοιας άλλωστε είναι γνωστό το πρόβλημα με το εξασθενές χρώμιο.

Στην Καστέλλα, το 2009 το Χρώμιο 6 έφτασε τα 128 μg/l ενώ σε νερό από ένα πηγάδι στο κτήμα Στροπονιάτη το εξασθενές χρώμιο έφτασε τα 110 μg/l. Διάφορα δείγματα από ένα πηγάδι που δίνει νερό στην περιοχή Δάφνη μετρήθηκαν κι έδειξαν νερό με 18mg/l εξασθενές χρώμιο. Σε ένα άλλο παράδειγμα να αναφέρουμε ότι σε δημόσια βρύση που χρησιμοποιεί αρκετός κόσμος στην εκκλησία του Κοντοδεσπότη βρέθηκε εξασθενές χρώμιο με ποσότητα 16mg/l. Φυσικά οι φοιτητές δεν θα τη γλίτωναν από όλο αυτό, αφού αναλύσεις έδειξαν ότι το νερό στα ΤΕΙ της περιοχής περιέχει 32mg/l εξασθενές χρώμιο.

Μην ξεχνάτε, ότι στην Ελλάδα οι πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του νερού περνούν απαρατήρητες ή απλά οι Έλληνες μένουμε αδιάφοροι για την ποιότητα του νερού μας. Έχουμε την αίσθηση στην Ελλάδα ότι επειδή περνούμε μία οικονομική κρίση, όλα τα άλλα πρέπει να σβήσουν. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι είμαστε νερό και πρέπει να προστατέψουμε την επόμενη γενιά από τα δικά μας λάθη και τις δικές μας παραλείψεις.

Οι αναλύσεις που φαίνονται στην παρακάτω εικόνα έγιναν το 2009 σε διάφορες περιοχές:

Χάρτης με εξασθενές χρώμιο στην Ελλάδα

Ζητήστε σήμερα κιόλας πληροφορίες για την ποιότητα του νερού της περιοχής σας ή στείλτε δείγματα νερού σε ιδιωτικά εργαστήρια. Εάν ξέρετε ακριβώς τι πρόβλημα έχει το νερό σας, μετά είναι εύκολο να το αντιμετωπίσετε με ένα οικιακό φίλτρο νερού. Αλλά πρώτα από όλα φυσικά πρέπει να ξέρετε τι νερό πίνετε.

Primato Hellas - ΦΙΛΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε 34, ΤΚ 54248, Θεσσαλονίκη, 2310 383 588. Επίσημος αντιπρόσωπος των αγγλικών φίλτρων νερού Doulton και των αμερικάνικων φίλτρων νερού WATTS.

Δείτε κάποια από τα φίλτρα νερού που μπορούν να αφαιρέσουν το χρώμιο

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις

Γράψτε μία κριτική

Τελευταία Άρθρα Τελευταία Άρθρα

Γιώργος Μαργιώλος

Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison - Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.