2310 383 588 & 210 27 55 681
Τα κατάστημά μας στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη λειτουργούν με Click Away και Click in Shop.

Ξένες Γλώσσες:

Αρθρογραφία / Τα Νέα μας

19/09/2016
από Γιάννης Μπουζάνας

Τα φίλτρα νερού καθαρίζουν τις βλαβερές ουσίες από το νερό. Ποιο όμως είναι το καλύτερο φίλτρο για εσάς; Στο μπλογκ μας θα βρείτε πολλά κι ενδιαφέροντα άρθρα γύρω από το νερό και τα φίλτρα νερού γενικότερα, για να ενημερωθείτε σωστά πριν αγοράσετε κάποιο φίλτρο που μπορεί να μην είναι κατάλληλο για εσάς. Εάν χρειάζεστε περισσότερη ενημέρωση και πληροφορίες τότε απλά καλέστε μας στο 2310 383 588. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

Παγκόσμια Ημέρα Νερού 22 Μαρτίου

22/03/2017
από
Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Η Primato στηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.

Η Primato πάει Ιστιοπλοΐα!

08/02/2017
από
primato loves sailing

Η αγάπη της Primato για το νερό δεν σταματάει στο νερό βρύσης! Συνεχίζεται και…στο αλμυρό! Με χαρά σας ανακοινώνουμε πως πρόσφατα γίναμε χορηγοί αγώνων στον Όμιλο Φίλων Ιστιοπλοΐας ή αλλιώς “It’s Sailing Time”.

Τα Φίλτρα Νερού περιέχουν Ενεργό Άνθρακα, είναι καλό αυτό;!

30/10/2016
από
Γιατί τα φίλτρα νερού έχουν ενεργό άνθρακα

Τα Φίλτρα Νερού περιέχουν Ενεργό Άνθρακα, είναι καλό αυτό;! Διαβάστε σε αυτό το άρθρο όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

​Αντίστροφη Όσμωση: ιδανική για νησιά, γεωτρήσεις και ενυδρεία

30/10/2016
από
αντίστροφη όσμωση

Γιατί είναι η Αντίστροφη Όσμωση ιδανική για νησιά, γεωτρήσεις, για το σπίτι κι ενυδρεία; Διαβάστε αυτό το άρθρο για να ανακαλύψετε γιατί είναι παγκοσμίως το καλύτερο φίλτρο νερού.

​Τι είναι τα Φίλτρα Νερού & ποιες οι Κατηγορίες τους

30/10/2016
από
τι είναι τα φίλτρα νερού

Τα φίλτρα νερού, αναλόγως το σημείο όπου εγκαθίστανται και τον αριθμό φίλτρων που φέρουν, φιλτράρουν το ύδωρ πριν αυτό φτάσει στο ποτήρι μας, συγκρατώντας σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό -αποτελεσματικά και θεαματικά- τις βλαβερές χημικές και στερεές ουσίες και τα σωματίδια.

Αναλόγως το πρόβλημα νερού που έχει η περιοχή ή το ίδιο το κτίριο, όπως αναλόγως και με τη χρήση για την οποία το προορίζουμε, μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε μία μεγάλη επαγγελματική γκάμα, η οποία εγγυάται σημαντική βελτίωση, τόσο στην ποιότητα του νερού, όσο στην οσμή και γεύση του.

Τα φίλτρα νερού χωρίζονται σε 5 βασικές κατηγορίες, από την οικονομικότερη στην ακριβότερη επιλογή:

 • Κανάτες με ενσωματωμένο φίλτρο νερού
 • Παραδοσιακά φίλτρα νερού βρύσης, που «κουμπώνουν» πάνω στην μπαταρία της βρύσης
 • Φίλτρα Νερού Άνω Πάγκου που τοποθετούνται σε λιγότερο από 1’ και δίνουν φιλτραρισμένο κρύο νερό
 • Φίλτρα Νερού Κάτω Πάγκου που συνδέονται απευθείας (κάτω από το νεροχύτη) με την παροχή κρύου νερού κι έτσι όταν ανοίγετε τη βρύση στο κρύο έχετε πάντοτε φιλτραρισμένο ύδωρ
 • Φίλτρα Νερού Κάτω Πάγκου που εγκαθίστανται κάτω από το νεροχύτη και θέλουν εξτρά μικρή βρύση, η οποία μπαίνει πάνω στον πάγκο, στο νεροχύτη, και δίνει φιλτραρισμένο δροσερό ύδωρ, μόνο όταν την ανοίγετε. Ο μείκτης της κλασικής σας βρύσης στο κρύο, παραμένει σε λειτουργία και δίνει αφιλτράριστο νερό.

Αναλυτικά το κάθε φίλτρο καθαρισμού νερού:

Κανάτες με Φίλτρο Νερού

Οι συγκεκριμένες κανάτες, με χωρητικότητα από 3 έως 3,5 λίτρα, έχουν ενσωματωμένο φίλτρο νερού ενεργού άνθρακα.

Οι κανάτες που φέρουν φίλτρο νερού Primato, περιέχουν επιπλέον φίλτρο μείωσης αλάτων, ενώ κυκλοφορούν και οι δημοφιλείς κανάτες Britta χωρίς το εξτρά φίλτρο.

Εσείς γεμίζετε με νερό από τη βρύση, το οποίο «κάθεται» από το βάρος στο κάτω μέρος και υποχρεωτικά περνά μέσα από το φιλτράκι. Μέσα σε λίγα λεπτά, το νερό της βρύσης καθαρίζεται πλήρως.

Πλεονεκτήματα

 • Αποτελεί την πλέον οικονομική επιλογή για φιλτραρισμένο νερό
 • Μπορείτε να αποθηκεύσετε άφοβα την κανάτα στο ψυγείο, όπως κάνετε με ένα συνηθισμένο μπουκάλι νερό

Μειονεκτήματα

 • Το φιλτράκι της κανάτας πρέπει να αλλάζεται κάθε 2 μήνες
 • Το νερό θέλει 2’ με 5’ να φιλτραριστεί σωστάΦίλτρα Νερού Βρύσης

Μπαίνουν πάνω στην μπαταρία της βρύσης, εύκολα και γρήγορα, στερεώνονται με ειδικό αντάπτορα που ταιριάζει σχεδόν σε όλα τα μοντέλα εκτός από τις τετράγωνες βρύσες, και διαθέτουν φίλτρο ενεργού άνθρακα που συγκρατεί σε ικανοποιητικό βαθμό τις βλαβερές ουσίες που «ταξιδεύουν» μέσα στο νερό. Με το γύρισμα του διακόπτη έχετε φιλτραρισμένο νερό στη στιγμή, για πόση ή μαγείρεμα.


Πλεονεκτήματα

 • Έχετε στη στιγμή, με το γύρισμα του διακόπτη, καθαρό, άοσμο, φιλτραρισμένο νεράκι
 • Μπορείτε να επιλέξετε μέσα από μία μεγάλη γκάμα ανταλλακτικών φίλτρων, ανάλογα τις ανάγκες σας


Μειονεκτήματα

 • Το ανταλλακτικό φίλτρο χρειάζεται αλλαγή περίπου ανά 3 μήνες
 • Καταλαμβάνει αρκετό χώρο πάνω στη βρύση σας και δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή για βρύσες που είναι πολύ χαμηλές
 • Τα άλατα επιβαρύνουν αρκετά τις φλάντζες της συγκεκριμένης συσκευής, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να αγοράσετε καινούργια μετά από λίγα χρόνια, αναλόγως και τη χρήση


Φίλτρα Νερού Άνω Πάγκου

Η βρύση μαζί με το φίλτρο συνδέονται σε λιγότερο από 1’ στην υπάρχουσα συσκευή σας, χωρίς εργαλεία και χωρίς να χρειαστεί να φέρετε υδραυλικό. Έτσι, κάθε φορά που θέλετε κρυστάλλινο, πεντακάθαρο νερό, απλώς γυρίζετε τον διακόπτη της καινούργιας βρύσης σας, κι έχετε στο δευτερόλεπτο φιλτραρισμένο, δροσερό ύδωρ. Η παλιά σας συσκευή δεν καταργείται, απλώς την χρησιμοποιείτε κάθε φορά που θέλετε ζεστό ή αφιλτράριστο νεράκι. Οι συγκεκριμένες βρύσες «φοράνε» διάφορα φίλτρα -μονά, διπλά ή και τριπλά-, ώστε να διαλέξετε ανάλογα με το πρόβλημα νερού που θέλετε να αντιμετωπίσετε. Από τα καλύτερα φίλτρα, πάντως, θεωρούνται διεθνώς τα βρετανικά και τα αμερικάνικα. Συνήθως, το ανταλλακτικό τους φίλτρο είναι κατασκευασμένο από πεπιεσμένο ενεργό άνθρακα, ο οποίος συγκρατεί με επιτυχία τις περισσότερες από τις επιβλαβείς ουσίες που μεταδίδονται μέσω του νερού. Μια και είναι δημοφιλής κατηγορία στο είδος της, είναι θεμιτό να κάνετε μία ολοκληρωμένη έρευνα αγοράς και να επιλέξετε όχι μόνο την πλέον “value for money” συσκευή που κάνει στη δική σας περίπτωση, αλλά και το κατάστημα εκείνο που προσφέρει δυναμική εξυπηρέτηση ακόμη και μετά την πώληση. Προτιμήστε γνήσια προϊόντα, που φέρουν εγγύηση και πιστοποιητικό, παρά απομιμήσεις…


Πλεονεκτήματα

 • Χρησιμοποιώντας την εξτρά βρύση, παίρνετε πεντακάθαρο, υγιεινό, φιλτραρισμένο νερό
 • Μπορείτε να επιλέξετε μια πολύ μοντέρνα, πιο ουδέτερη ή κλασική συσκευή, η οποία θα ταιριάξει γάντι στο ύφος και τα χρώματα της κουζίνας σας
 • Το ανταλλακτικό φίλτρο αλλάζεται συνήθως κάθε χρόνο
 • Μπορείτε να επιλέξετε μέσα από μία μεγάλη γκάμα ανταλλακτικών φίλτρων, ανάλογα τις ανάγκες σας


Μειονεκτήματα

 • Καταλαμβάνει αρκετό χώρο στον πάγκο της κουζίνας, ιδίως εάν χρησιμοποιήσετε συσκευή με διπλό ή τριπλό φίλτρο.


Φίλτρα Νερού Κάτω Πάγκου που συνδέονται στην κεντρική παροχή

Το συγκεκριμένο σύστημα καθαρισμού νερού, συνδέεται απευθείας στην παροχή κρύου νερού, κάτω από το νεροχύτη σας, κι έτσι κάθε φορά που ανοίγετε τη βρύση στο κρύο έχετε πάντοτε φιλτραρισμένο νερό. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μονό, διπλό ή και τριπλό φίλτρο, ανάλογα με το πρόβλημα νερού που αντιμετωπίζετε στο κτίριο ή την περιοχή όπου ζείτε.


Πλεονεκτήματα

 • Με αυτή την επιλογή, γλιτώνετε πλήρως τις εξτρά συσκευές (φίλτρα και βρύσες) πάνω στον πάγκο της κουζίνας
 • Συνδέεται αρκετά εύκολα και το μόνο εργαλείο που θα χρειαστείτε, είναι ένα γαλλικό κλειδί


Μειονεκτήματα

 • Το ανταλλακτικό φίλτρο χρειάζεται συνήθως αλλαγή κάθε 9 με 11 μήνες, ανάλογα βεβαίως και τη χρήση κρύου νερού που κάνετε
 • Μια και η είσοδος/ έξοδος του νερού είναι πάχους 1/2 ίντσας και άρα το νερό τρέχει με μεγάλη ορμή, δεν θα μπορέσετε να τοποθετήσετε -σε περίπτωση που θέλετε- πολύ στενά φίλτρα


Φίλτρα Νερού Κάτω Πάγκου με δική τους βρύση

Αυτό το φίλτρο νερού εγκαθίστανται μεν κάτω από το νεροχύτη, αλλά συνοδεύεται πάνω στον πάγκο της κουζίνας από μια (εξτρά) μικρή βρύση, η οποία και δίνει το φιλτραρισμένο, κρύο νερό. Ο μείκτης της κλασικής σας βρύσης εξακολουθεί να λειτουργεί, που σημαίνει ότι μπορείτε παράλληλα να έχετε κρύο, αφιλτράριστο νερό. Με αυτό τον τρόπο, το φίλτρο ζει περισσότερο καιρό, αφού «ταλαιπωρείται» μόνο κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την επιπλέον βρύση σας. Και σε αυτή την επιλογή, μπορείτε να φορέσετε μονό, διπλό ή τριπλό φίλτρο, ανάλογα το είδος του νερού.


Πλεονεκτήματα

 • Η εξτρά βρύση που τοποθετείται στο νεροχύτη σας, είναι συνήθως λεπτεπίλεπτη και φινετσάτη, ταιριάζει στο ύφος κάθε κουζίνας και δεν ενοχλεί αισθητικά
 • Έχετε άμεσα από την επιπλέον βρύση, καθαρό, φιλτραρισμένο νερό
 • Μπορείτε να διαλέξετε μέσα από μια μεγάλη γκάμα σε ανταλλακτικά φίλτρα νερού, αναλόγως το πρόβλημα νερού που σας ταλαιπωρεί


Μειονεκτήματα

 • Θα πρέπει να κάνετε μια τρύπα διαμέτρου μόλις 1cm στον πάγκο της κουζίνας σας, για να μπει η εξτρά βρύση
 • Αρκετοί προτιμούν να χρησιμοποιήσουν υδραυλικό για τη σύνδεση του συγκεκριμένου φίλτρου. Αν, όμως, συνηθίζετε να κάνετε εργασίες ή επιδιορθώσεις στο σπίτι και «πιάνουν» τα χέρια σας, ακολουθήσετε τις οδηγίες του βίντεο και δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου

Φίλτρα νερού τιμοκατάλογος

Εξασθενές Χρώμιο - Ένα καρκινογόνο που πρέπει να περιοριστεί άμεσα!

07/09/2016
από
Εξασθενές Χρώμιο στην Ελλάδα

Όλοι γνωρίζουμε ότι το εξασθενές χρώμιο είναι επικίνδυνο, ή μήπως όχι; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα στην Αμερική αλλά και στην Ελλάδα.

Εισαγωγή:

Το παρακάτω άρθρο περιγράφει αναλυτικά το σημαντικό θέμα του Χρωμίου 6, δηλαδή του εξασθενούς χρωμίου και τον τρόπο που το αντιμετωπίζουν στην Αμερική.

Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια έχει θέσει νέτα πρότυπα, δηλαδή νέο μέγιστο επιτρεπόμενο όριο στο εξασθενές χρώμιο. Σίγουρα αυτή η κίνηση έχει νόημα αφού μπορεί να αποτρέψει τα υψηλά ποσοστά καρκίνου. Το προτεινόμενο πρότυπο των 10 ppb (parts per billion – μέρη στο δισεκατομμύριο) αποτελεί το πρώτο όριο που τέθηκε ποτέ στο εξασθενές χρώμιο στην Αμερική.


Χρώμιο 6 ή Εξασθενές Χρώμιο

Το Εξασθενές Χρώμιο, γνωστό και ως Χρώμιο – 6, είναι καρκινογόνο. Η ταινία “Erin Brockovich” που βγήκε το 2000 επικεντρώθηκε στο τοξικό βαρύ μέταλλο που μόλυνε το νερό μέσω της βιομηχανικής μόλυνσης στην πόλη Hinkley της περιοχής Mojave Desert. Σε διάφορα μέρη όμως της Κοιλάδας Coachella, το εξασθενές Χρώμιο «γλιστράει» μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι 100 πηγάδια στην κοιλάδα έχουν νερό που υπερβαίνει τα πρότυπα ασφαλείας για εξασθενές χρώμιο και άρα θα πρέπει να αναβαθμίσουν τις μεθόδους επεξεργασίας και φιλτραρίσματος του νερού.


Επεξεργασία και φιλτράρισμα νερού

Το κόστος δημιουργίας ειδικών εργοστασίων επεξεργασίας νερού μπορεί να υπερβεί τα 500 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και αν γίνει θα είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που θα έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της Κοιλάδα. Φυσικά, εάν όντως γίνει η κατασκευή, αυτό θα προσθέσει επτά με πενήντα δολάρια τον μήνα στο λογαριασμό του νερού σε κάθε νοικοκυριό. Αυτή τη στιγμή ο μέσος μηνιαίος λογαριασμός κυμαίνεται στα 35 δολάρια ΗΠΑ.


Που πρέπει να τεθεί το πρότυπο

Το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο στο εξασθενές χρώμιο δεν είναι καινούργιο θέμα. Είναι κάτι που συζητούν οι κρατικοί αξιωματούχοι της περιοχής εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μάλιστα, λίγο καιρό μετά την ταινία “Erin Brockovich”, η Καλιφόρνια ψήφισε νόμο με τον οποίο υποχρεώνει αυτό το όριο να τεθεί μέχρι την πρώτη του Γενάρη του 2004. Φυσικά αυτή η συζήτηση παρατάθηκε για χρόνια, μέχρι που ένας δικαστής το 2012 διέταξε το κράτος να θέσει το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο μέχρι τον Αύγουστο του 2016.

Τα μέγιστα αυτά όρια είχαν καθιερωθεί εδώ και καιρό για το συνολικό Χρώμιο 3 που είναι καλό για τον οργανισμό μας και το Χρώμιο 6 που δεν είναι. Το Αμερικάνικο Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος έχει σαν πρότυπο τα 100 ppb ενώ το μέγιστο όριο που έθεσε η Καλιφόρνια είναι 50 ppb. Το 2011 το Office of Environmental Health Hazard Assessment έθεσε έναν «δημόσιο στόχο υγείας» τα 0,02 ppb μόνο για το εξασθενές χρώμιο. Το όριο των 10 ppb είναι 500 φορές μεγαλύτερο από αυτόν τον βέλτιστο στόχο. Το επίπεδο των 10 ppb είναι περίπου δέκα σταγόνες σε μία δεξαμενή 10,000 γαλονιών δηλαδή σε μία δεξαμενή με περίπου 38.000 λίτρα νερού.

Η Brockovich, μία πρώην νομική υπάλληλος, η σταυροφορία της οποίας ενάντια στην Pacific Gas & Electric οδήγησε σε έναν συμβιβασμό της τάξης των $333 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990, εξέφρασε φόβους για το γεγονός ότι το κράτος δεν έθεσε το όριο στα 0.02 ppb. Όλες οι οικολογικές οργανώσεις συμφωνούν.

Ο διευθυντής της Δημόσιας Υγείας Ron Chapman εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο των 10 ppb για το εξασθενές χρώμιο θα προστατέψει τη δημόσια υγεία ενώ λαμβάνει υπόψη την οικονομική και τεχνική βιωσιμότητα, όπως απαιτείται και από το νόμο».


Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο?

Σε μία συνάντηση με τους εκδότες της εφημερίδας Desert Sun την προηγούμενη χρονιά, οι τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι κάτοικοι της Κοιλάδας Coachella πίνουν αυτό το νερό για έναν αιώνα και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αύξηση στα ποσοστά του καρκίνου. Στο Hinkley επίσης τα ποσοστά δεν ήταν αυξημένα.

Παρόλαυτα, το 2008 το National Toxicology Program κατέληξε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το εξασθενές χρώμιο προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα. Μία τοξικολογική έρευνα από την EPA (US Environmental Protection Agency) κατέληξε ότι το εξασθενές χρώμιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον άνθρωπο.

Το εξασθενές χρώμιο αναγράφεται ως ένα από τα 800 πιο επικίνδυνα χημικά που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στο Safe Drinking Water and Toxic Enforcement Act της Καλιφόρνια ήδη από το 1986.

Μία έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο υπολόγισε ότι τα ποσοστά του καρκίνου μπορεί να ανέβουν κατά 57% κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο δεκαετιών. Προφανώς πρέπει να παρθούν μέτρα για να αποτραπεί αυτό.


Ας δουλέψουμε μαζί

Το Office of Administrative Law έχει στη διάθεσή του 30 ημέρες για να εγκρίνει το νέο πρότυπο, δηλαδή το νέο μέγιστο επιτρεπόμενο όριο για το εξασθενές χρώμιο. Το κράτος πρέπει προφανώς να δώσει εύλογο χρόνο για τον σχεδιασμό και την κατασκευή ειδικών εργοστασίων επεξεργασίας και φιλτραρίσματος νερού.

Ευτυχώς το CVWD ήδη χρησιμοποιούν τεχνολογία με ρητίνη ανταλλαγής ιόντων για να αφαιρέσουν το αρσενικό. Αυτή η διαδικασία επίσης αφαιρεί το εξασθενές χρώμιο. Έχουν πάρει επίσης κονδύλια για την έρευνα νέων τεχνολογιών αφαίρεσης εξασθενούς χρωμίου.

Όλοι οι προμηθευτές νερού στην περιοχή πρέπει να δουλέψουν μαζί για να ξεπεράσουν αυτήν την πρόκληση και να προστατέψουν την υγεία των κατοίκων.


Εξασθενές χρώμιο στην Ελλάδα

Μην νομίζετε ότι επειδή γράφουμε για την Αμερική, ότι όλα αυτά σας φαίνονται μακρινά. Στη Θήβα, τη Χαλκίδα και φυσικά την περιοχή Μεσσάπια της Εύβοιας άλλωστε είναι γνωστό το πρόβλημα με το εξασθενές χρώμιο.

Στην Καστέλλα, το 2009 το Χρώμιο 6 έφτασε τα 128 μg/l ενώ σε νερό από ένα πηγάδι στο κτήμα Στροπονιάτη το εξασθενές χρώμιο έφτασε τα 110 μg/l. Διάφορα δείγματα από ένα πηγάδι που δίνει νερό στην περιοχή Δάφνη μετρήθηκαν κι έδειξαν νερό με 18mg/l εξασθενές χρώμιο. Σε ένα άλλο παράδειγμα να αναφέρουμε ότι σε δημόσια βρύση που χρησιμοποιεί αρκετός κόσμος στην εκκλησία του Κοντοδεσπότη βρέθηκε εξασθενές χρώμιο με ποσότητα 16mg/l. Φυσικά οι φοιτητές δεν θα τη γλίτωναν από όλο αυτό, αφού αναλύσεις έδειξαν ότι το νερό στα ΤΕΙ της περιοχής περιέχει 32mg/l εξασθενές χρώμιο.

Μην ξεχνάτε, ότι στην Ελλάδα οι πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του νερού περνούν απαρατήρητες ή απλά οι Έλληνες μένουμε αδιάφοροι για την ποιότητα του νερού μας. Έχουμε την αίσθηση στην Ελλάδα ότι επειδή περνούμε μία οικονομική κρίση, όλα τα άλλα πρέπει να σβήσουν. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι είμαστε νερό και πρέπει να προστατέψουμε την επόμενη γενιά από τα δικά μας λάθη και τις δικές μας παραλείψεις.

Οι αναλύσεις που φαίνονται στην παρακάτω εικόνα έγιναν το 2009 σε διάφορες περιοχές:

Χάρτης με εξασθενές χρώμιο στην Ελλάδα

Ζητήστε σήμερα κιόλας πληροφορίες για την ποιότητα του νερού της περιοχής σας ή στείλτε δείγματα νερού σε ιδιωτικά εργαστήρια. Εάν ξέρετε ακριβώς τι πρόβλημα έχει το νερό σας, μετά είναι εύκολο να το αντιμετωπίσετε με ένα οικιακό φίλτρο νερού. Αλλά πρώτα από όλα φυσικά πρέπει να ξέρετε τι νερό πίνετε.

Primato Hellas - ΦΙΛΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε 34, ΤΚ 54248, Θεσσαλονίκη, 2310 383 588. Επίσημος αντιπρόσωπος των αγγλικών φίλτρων νερού Doulton και των αμερικάνικων φίλτρων νερού WATTS.

Δείτε κάποια από τα φίλτρα νερού που μπορούν να αφαιρέσουν το χρώμιο

Αρσενικό στο νερό - Το πανταχού παρόν δηλητήριο

07/09/2016
από
αρσενικό στο νερό

Το νερό σε πολλές χώρες αλλά και περιοχές της Ελλάδας είναι μολυσμένο με αρσενικό. Μία μελέτη βρήκε ότι το να πίνει κανείς νερό μολυσμένο με αρσενικό είναι σαν να καπνίζει για χρόνια.Εισαγωγή

Τα υπόγεια ύδατα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν φυσικά ανεβασμένα επίπεδα αρσενικού. Μία μελέτη βρήκε ότι το να πίνει κανείς νερό μολυσμένο με αρσενικό είναι σαν να καπνίζει για χρόνια.

Το Αρσενικό είναι ένα φημισμένο δηλητηριώδες στοιχείο που συμβαίνει φυσικά στις πέτρες της Γης, στο νερό αλλά και στο χώμα. Η βιομηχανική δραστηριότητα επίσης μπορεί να συγκεντρώσει αρσενικό σε συγκεκριμένα μέρη. Για την μελέτη των αποτελεσμάτων στην υγεία των πνευμόνων, οι ερευνητές έψαξαν για επίπεδα αρσενικού που ήταν τουλάχιστον διπλάσια από τα μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα στην Αμερική. Αυτά τα επίπεδα βρέθηκαν στο πόσιμο νερό του Μπαγκλαντές.

Το Μπαγκλαντές δεν είναι η μοναδική χώρα όπου το νερό περιέχει αυξημένα επίπεδα αρσενικού όμως. Τα υπόγεια ύδατα σε περιοχές της Αργεντινής, της Χιλής, της Κίνας, της Ινδίας του Μεξικού αλλά και των ΗΠΑ έχουν υψηλά επίπεδα αρσενικού. Φυσικά εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι κάποιες περιοχές της Ελλάδας όπως η Χαλκιδική έχουν πολύ υψηλά ποσοστά αρσενικού στο πόσιμο νερό. Τα επίπεδα του αρσενικού στα υπόγεια ύδατα διαφέρουν κυρίως λόγω της τοποθεσίας καθώς επηρεάζονται άμεσα από το PH του νερού αλλά και των φυσικών πετρωμάτων της περιοχής.


Τί γίνεται στην Αμερική

Το 2000, μία έρευνα έδειξε ότι δεκάδες εκατομμύρια Αμερικάνοι έπιναν νερό βρύσης μολυσμένο με Αρσενικό. Το EPA (US Environmental Protection Agency) προσάρμοσε τα μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα, μελέτες όμως έδειξαν ότι συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα σε ιδιωτικά και δημόσια πηγάδια.

Μόλις την περασμένη χρονιά βρέθηκαν αυξημένα επίπεδα αρσενικού σε πολλές αμερικάνικες τροφές, ειδικά σε προϊόντα ρυζιού. Το αρσενικό μπορεί να μπει κυριολεκτικά στις σοδειές μέσω του νερού που χρησιμοποιείται για την άρδευση.


Τί λένε οι γιατροί

Οι γιατροί ήδη γνωρίζουν ότι να πίνει κανείς νερό με αρσενικό μπορεί να προκαλέσει μία σωρεία προβλημάτων όπως για παράδειγμα πρόβλημα στα νεύρα, στο γαστρεντερικό σύστημα, στα νεφρά, στο συκώτι και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει διαβήτη και διάφορα προβλήματα στην καρδιά. Το αρσενικό είναι επίσης ένα από τα λίγα χημικά που το βρίσκουμε στο νερό και έχει συνδεθεί με βεβαιότητα με καρκίνους και κυρίως καρκίνο στα πνευμόνια. Το αρσενικό πέρα από τον καρκίνο στον πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, του αδενικού συστήματος αλλά και του προστάτη. Νεότερες μελέτες που έχουν έρθει στο φως αναφέρουν ότι το αρσενικό προκαλεί διάφορες άλλες ανωμαλίες όπως διαβήτης, αναιμία αλλά και πρόβλημα στο αναπαραγωγικό σύστημα των ανθρώπων.


Μεγάλη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του αρσενικού στα πνευμόνια

Σε αυτή τη νέα μελέτη, μία ομάδα ειδικών από τις ΗΠΑ και το Μπαγκλαντές, που ασχολείται με τη δημόσια υγεία, πήρε δείγμα από 20.000 εθελοντές που ζουν σε ένα μέρος του Μπαγκλαντές με διάφορα επίπεδα αρσενικού στο νερό τους. Πήρε επίσης δείγματα ούρων από αυτούς τους εθελοντές για να διαπιστώσουν πόσο ακριβώς αρσενικό είχε ο καθένας στο οργανισμό του. Μετά έλεγξαν την ικανότητα των πνευμόνων αυτών των εθελοντών, ζητώντας τους να φυσήξουν σε ένα ειδικό μηχάνημα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πνεύμονες των ανθρώπων που έπιναν νερό με αρσενικό είχαν μειωμένες ικανότητες σε σχέση με των υπολοίπων. Να σημειώσουμε εδώ ότι προφανώς οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν τους όλους τους παράγοντες όπως το φύλο, την ηλικία, το κάπνισμα και άλλα πράγματα που μπορούν να μειώσουν την ικανότητα των πνευμόνων. Όσο περισσότερο αρσενικό έβρισκαν στους εθελοντές τόσο μικρότερη ήταν η χωρητικότητα των πνευμόνων τους.

Οι ερευνητές πρώτα ξεκίνησαν να βλέπουν τα συμπτώματα αυτά σε ανθρώπους που είχαν περίπου διπλάσια έως και δεκαπλάσια επίπεδα αρσενικού από ότι το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο της Αμερικής. Το ένα τρίτο των εθελοντών είχε εκτεθεί σε αρσενικό, το επίπεδο του οποίου ήταν περισσότερο από δέκα φορές μεγαλύτερο από ότι το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο της Αμερικής. Σε αυτούς διαπίστωσαν αρκετά μειωμένη χωρητικότητα στον πνεύμονα.

Οι επιπτώσεις αυτές στα πνευμόνια μπορούν να συγκριθούν με το χρόνιο κάπνισμα τσιγάρου.


Πώς προέκυψε το πρόβλημα στο Μπαγκλαντές

Τα προβλήματα με το αρσενικό στο πόσιμο νερό του Μπαγκλαντές είναι σχετικά πρόσφατα και δυστυχώς επίμονα. Φιλανθρωπικές οργανώσεις έσκαψαν για πρώτη φορά βαθιά πηγάδια στη χώρα αυτή τη δεκαετία του 1970 γιατί εκείνη την περίοδο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν κάθε χρόνο από μολύνσεις που μεταφέρονται με το νερό όπως η χολέρα. Έψαχναν επίσης πηγές με πιο καθαρό νερό από το βρώμικο νερό της επιφάνειας. Τη δεκαετία του 1990 ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι τα πηγάδια αυτά ήταν μολυσμένα με αρσενικό αλλά μέχρι και τώρα, ο κόσμος χρησιμοποιεί αυτά τα πηγάδια.

Το Αμερικάνικο Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency) έχει αναγνωρίσει επισήμως αρκετές μεθόδους αφαίρεσης αρσενικού από το νερό αλλά αυτές δεν εφαρμόζονται καθόλου στα πηγάδια του Μπαγκλαντές. Σε μία δήλωση που έγινε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο επιδημιολόγος Allan Smith ανέφερε την κατάσταση αυτήν στον Μπαγκλαντές ως τη μεγαλύτερη μαζική δηλητηρίαση που έγινε ποτέ στην Ιστορία.

Αυτή η ομάδα ερευνητών δημοσίευσε τη δουλειά της στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.


Ποιο πρέπει να είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο αρσενικού

Την πρώτη φορά που ορίστηκε κάποιο όριο στο αρσενικό ήταν το 1942 όταν και ορίστηκαν τα 50 μg/lt σαν ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.

Το 1993 όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το έριξε στα 10 μg/lt. Το 1998 οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έριξαν το όριο στα 20μg/lt από 50 που ήταν πριν ενώ δεν άργησαν λίγο αργότερα να νομοθετήσουν ως ανώτατο επιτρεπόμενο όριο συγκέντρωσης αρσενικού τα 10μg/lt.

Ο Πρόεδρος Μπους των ΗΠΑ, ακύρωσε το όριο των 10μg/lt μόλις ορκίστηκε Πρόεδρος και αυτό μάλλον οφείλεται στις στενές σχέσεις που είχε με τη βιομηχανίες του λιθάνθρακα που ήταν κύριοι χρηματοδότες της προεκλογικής του εκστρατείας.

Στην Ελλάδα όπως και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει το όριο των 10mg/L. Φυσικά το νούμερο αυτό ξεπερνιέται συνέχεια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Απλά δεν γίνεται μεγάλο θέμα γιατί δεν αγγίζει τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η επεξεργασία του νερού για την απομάκρυνση του αρσενικού κοστίζει, κάτι που σημαίνει ότι οι μικροί δήμοι και κοινότητες παίρνουν νερό από γεωτρήσεις ή άλλες περιοχές.


Πώς μπορούμε να απομακρύνουμε το αρσενικό από το νερό μας

Η καλύτερη λύση στην απομάκρυνση του αρσενικού είναι η αντίστροφη όσμωση. Η αντίστροφη όσμωση είναι ένα φίλτρο που αποτελείται από τουλάχιστον πέντε στάδια φιλτραρίσματος νερού στα οποία περιλαμβάνονται φίλτρα ενεργού άνθρακα ικανά να αφαιρέσουν τις βλαβερές ουσίες καθώς και το αρσενικό που βρίσκεται στο νερό.


Primato Hellas – ΦΙΛΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε 34, ΤΚ 54248, Θεσσαλονίκη, 2310 383 588.

Δείτε εδώ τα συστήματα αντίστροφης όσμωσης που διαθέτουμε, ικανά να απομακρύνουν το αρσενικό από το νερό του σπιτιού σας.

PH νερού βρύσης - Η παράνοια του αλκαλικού νερού - Κατανοώντας το PH

06/09/2016
από
παράνοια με το αλκαλικό νερό

Αλκαλικό νερό και η παράνοια γύρω από αυτό! Καλώς ήρθατε στο άρθρο μας σχετικά με το PH νερού βρύσης, το PH απιονισμένου ή αποσταγμένου νερού κ.α. Ας κατανοήσουμε το PH αρχικά.

Οι μοναδικές ιδιότητες του ελεύθερου από μέταλλα, πεντακάθαρου νερού στην πραγματικότητα κάνει τις μετρήσεις PH στον οργανισμό μας ανούσιες.

Είναι μία τελείως λανθασμένη αντίληψη ότι το αλκαλικό νερό είναι το κλειδί για μία τέλεια υγεία, παρόλο που οι αξιώσεις για τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα του αλκαλικού νερού δεν υποστηρίζονται από αξιόπιστα στοιχεία.


Οι έξυπνοι πωλητές και μαρκετίστες βασίζονται σε προσπωπικές καταθέσεις ανρθώπων και ψευδο-επιστημονικές μελέτες για να προωθήσουν το αλκαλικό νερό ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να αποτρέψει ή και να ανατρέψει πολλές ασθένειες όπως τον καρκίνο και την αρθρίτιδα, να χαρίσει υπερβολική ενέργεια, να διορθώσει τον μεταβολισμό και να μειώσει την διαδικασία γήρανσης του οργανισμού μας.


Δεν υπάρχει καμία μα καμία επιστημονική απόδειξη ότι όλες αυτές οι αξιώσεις είναι αληθινές.


Στον πόλεμο του νερού, οι υπέρμαχοι του αλκαλικού νερού, δεν προωθούν μόνο τα οφέλη του αλκαλικού νερού αλλά κατά καιρούς εναντιώνονται στη χρήση της αντίστροφης όσμωσης. Πιστεύουν μάλιστα ότι το να πίνει κανείς νερό από αντίστροφη όσμωση είναι κακό γιατί το νερό μπορεί να γίνει ελαφρώς όξινο.


Η αλήθεια είναι ότι οι μοναδικές ιδιότητες ενός νερού απαλλαγμένου από μέταλλα, στην πραγματικότητα κάνει την μέτρηση PH ανούσια για τον οργανισμό μας. Το απιονισμένο νερό, το νερό της βροχής και το νερό από κάποιες πηγές έχει επίσης τις ίδιες ιδιότητες που το κάνει κι αυτό όξινο.

Επεξήγηση του PH νερού και γιατί αυτό έχει σημασία

Για να καταλάβουμε καλύτερα πως ο οργανισμός μας αδιαφορεί τελείως για αυτήν την διαμάχη, είναι βασικό να καταλάβουμε το πως δουλεύει και τί είναι το PH. Το επίπεδο PH είναι μία ποσοτική μέτρηση από τα ιόντα υδρογόνου που αντιπροσωπεύουν την οξύτητα ή alkalinity ενός διαλύματος. 

Το όξινο διάλυμα έχει περισσότερα ελεύθερα ιόντα υδρογόνου και το αλκαλικό διάλυμα έχει λιγότερα ιόντα υδρογόνου. Κάθε ουσία που μειώνει το PH θεωρείται όξινη και κάθε ουσία που ανεβάσει το PH θεωρείται αλκαλικό. Τα buffers είναι ουσίες που επιτρέπουν στο νερού να αντιστέκεται στην αλλαγή PH όταν σε αυτό προστίθεται μία όξινη ή αλκαλική ουσία.

Οι μετρήσεις του PH κυμαίνονται από 0 έως 14. Το ουδέτερο PH είναι το 7. PH μικρότερο από 7 είναι όξινο και PH μεγαλύτερο από 7 είναι αλκαλικό.


Η κλίματα του PH είναι λογαριθμική οπότε για κάθε μία μονάδα αλλαγής στο PH, υπάρχει η δεκαπλάσια αλλαγή σε συγκέντρωση ιόντων. Αυτό σημαίνει ότι ένα διάλυμα με PH 3 είναι δέκα φορές πιο όξινο από ένα διάλυμα με PH 4 και εκατό φορές πιο όξινο από ένα διάλυμα με PH 5.


Οι επιδράσεις στην κλίμακα PH από νερό αντίστροφης όσμωσης.


Το εξαιρετικά καθαρό και φιλτραρισμένο νερό από αντίστροφη όσμωση έχει ουδέτερο PH, δηλαδή έχει PH 7. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν καθόλου διαλυμένα στερεά (TDS) στο νερό, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να επηρεάσει το PH, είτε να το κάνει πιο όξινο είτε πιο αλκαλικό.


Το νερό της αντίστροφης όσμωσης είναι τόσο καθαρό και παράλληλα ευαίσθητο που η παραμικρή προσθήκη μίας οποιασδήποτε ουσίας αλλάζει το PH του κατευθείαν. Ακόμα και μία μικρή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα, μπορεί να μειώσει το PH του στον αριθμό 6 της κλίμακας PH.


Για τον ίδιο λόγο, ακόμα και μία μικρή ποσότητα μίας αλκαλικής ουσίας όπως η μαγειρική σόδα, θα ανεβάσει το επίπεδο PH ενός νερού από αντίστροφη όσμωση σε επίπεδα πάνω από 7.


Αντιθέτως, το μεταλλικό νερό χρειάζεται πολύ περισσότερες όξινες ουσίες ή αλκαλικές για να επηρεάσει τα επίπεδα του PH του. Η διαφορά έγκειται στην παρουσία αυτών των buffers που κάνουν το νερό πιο ισχυρό σε αυτές τις αλλαγές. Επομένως, όταν πίνετε ελαφρώς όξινο νερό αντίστροφης όσμωσης, αμέσως ενώνεται με με τα όξινα ένζυμα που βρίσκονται στο σάλιο μας και βοηθούν στην πέψη, και δευτερόλεπτα αργότερα με πολύ όξινα ένζυμα και γαστρικά υγρά που βρίσκονται στο στομάχι μας, χωρίς να επηρεάζουν το PH μας με κανένα τρόπο.

Εν συντομία, το εξαιρετικά ευαίσθητο νερό της αντίστροφης όσμωσης, αμέσως προσαρμόζεται στον οργανισμό μας παρά το αντίθετο, δηλαδή ο οργανισμός μας να προσαρμόζεται στο νερό που μόλις ήπιαμε.

Το πολύ ισχυρό υδροχλωρικό οξύ στο στομάχι μας που έχει 1 PH είναι 100.000 φορές πιο όξινο από το ελαφρώς όξινο νερό της αντίστροφης όσμωσης που πίνουμε. Αυτό κάνει το επίπεδο PH της αντίστροφης όσμωσης να είναι τελείως ασήμαντο.

Λόγοι για να μην πίνετε αλκαλικό νερό

Σύμφωνα με τον Dr. Bob Arnot, M.D., που είναι γνωστός συγγραφέας και διατροφολόγος, σε ένα πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Men’s Health, "Πείτε όχι στο αλκαλικό νερό! Είναι απάτη!. Το σώμα σας είναι σχεδιασμένο να προσαρμόζεται στο βέλτιστο για το ίδιο επίπεδο PH ασχέτως με τί καταναλώνετε. Για παράδειγμα, μόλις το αλκαλικό νερό εισέρχεται στο στομάχι σας, το σώμα σας απλά "ρίχνει" περισσότερες ποσότητες όξινου για να το απενεργοποιήσει".

Αφού το το στομάχι είναι σχεδιασμένο για να είναι όξινο, πρέπει να παράγει περισσότερο οξύ κάθε φορά που πίνετε αλκαλικό νερό για να ισοφαρίζει την διάλυση των γαστρικών υγρών. Σε ένα υγιές έντερο, η συνεχής και μακροχρόνια κατανάλωση αλκαλικού νερού μπορεί να προκαλέσει μία μη φυσιολογική κατάσταση χώνεψης.

Ακόμα και η κατανάλωση αλκαλικού νερού μαζί με γεύματα, μπορεί να διαλύσει την φυσική οξύτητα του πεπτικού συστήματος και να προκαλέσει προβλήματα στην πέψη.

Η διατήρηση της σωστής στομαχικής οξύτητας είναι απαραίτητη για την προστασία ενάντια στα βακτήρια και τις μολύνεις. Το όξινο περιβάλλον καταστρέψει παθογόνους οργανισμούς που μπορεί κάποιος να καταναλώσει είτε από το φαγητό είτε από το νερό του.

Το να αλλάζουμε το όξινο περιβάλλον στο στομάχι μας, μας αφήνει τρωτούς σε μολύνσεις. Πάρα πολλοί άνθρωποι πάνω από 60 ετών υποφέρουν από κάποιας μορφής ασθένεια που προέρχεται από χαμηλό στομαχικό οξύ. Αυτό προφανώς επιδεινώνεται με την κατανάλωση αλκαλικού νερού.

Μην πιστεύετε όσα ακούτε

Παρόλες τις προειδοποιήσεις οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν την καλύτερη δυνατή υγεία χωρίς τις θυσίες που απαιτούνται για να το κάνουν αυτό με ασφαλή τρόπο.

Δείτε τα φίλτρα νερού βρύσης νέας τεχνολογίας για καθαρό και υγιεινό νερό στο σπίτι σας. Ανακαλύψτε περισσότερες πληροφορίες για την αντίστροφη ώσμωση νερού.

Δημοφιλείς σελίδες: φίλτρα νερού Primato (άνω πάγκου) - φίλτρα νερού Θεσσαλονίκη

Τα νέα του νερού της τελευταίας εβδομάδας

05/09/2016
από
τα νέα του νερού

Ας δούμε με τίτλους τα νέα του νερού της εβδομάδας που μας πέρασε:

 • Ένα μόνο ντους χρησιμοποιώντας προϊόντα που κατασκευάζονται από πλαστικά μικροσφαιρίδια μπορεί να προκαλέσεις ως αποτέλεσμα 100.000 πλαστικά σωματίδια να εισχωρήσουν στον ωκεανό. Οι κυβερνήσεις πιέζονται από τους οικολόγους να σταματήσουν τη χρήση αυτών των πλαστικών.
 • Νερό που βρίσκεται σε καταφύγιο κορακιών στη Μοντάνα είναι μολυσμένο με Ουράνιο.
 • Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το Gwynns Falls που βρίσκεται στη δυτική περιοχή της Βαλτιμόρης είναι μολυσμένο όχι μόνο με ακατέργαστα λύματα από της διαρροή του αποχετευτικού συστήματος της πόλης αλλά επίσης με υψηλά επίπεδα φαρμακευτικών προϊόντων και παράνομων φαρμάκων.
 • Περίπου 4500 άνθρωποι στο Havelock North της Νέας Ζηλανδίας μολύνθηκαν με μία γαστρεντερική λοίμωξη που συνδέεται με τα βακτήρια campylobacter που βρέθηκαν στο δίκτυο νερού της πόλης. Οι αρχές υποπτεύονται ότι προέρχεται από βακτήρια που προέρχονται από τα κόπρανα ζώων.
 • Τα επίπεδα υδρόθειου στη Salton Sea συνεχίζουν να ανεβαίνουν και μαζί αυξάνεται η έντονη δυσωδία.
 • Η αγορά που σχετίζεται με το activated alumina, που χρησιμοποιείται για διάφορες χρήσεις στην επεξεργασία νερού, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης φθοριούχων, αναμένεται να φθάσει τα 1,110 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024.
 • Ένας δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός στη Γερμανία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και κριτική όταν ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν παρέχει αρκετό νερό στους Παλαιστίνιους.
 • Ένας Καναδός υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων συνελήφθη επειδή έδωσε νερό σε γουρούνια προορισμένα για σφαγή.
 • Η Χαβάη αναμένεται να απαγορέψει στους τουρίστες να κολυμπούν με δελφίνια.
 • Περίπου 7 δισεκατομύρια γαλόνια νερού χάνονται κάθε μέρα από τις διαρροές των συστημάτων ύδρευσης των πόλεων.
 • Η επιτροπή NCAA Playing Rules Oversight Committee για το πόλο ανακοίνωσε ότι θα σκληρύνει τους κανόνες συμπεριφοράς για τη σαιζόν 2016 -17.

Η Primato γίνεται επίσημος διανομέας της Watts Water Technologies

31/08/2016
από
watts επίσημος διανομέας

watts water technologies logo

Τον Ιούνιο του 2016 η Primato Hellas έγινε επίσημος διανομέας των προϊόντων της Watts Water Technologies.


Λίγα λόγια για την εταιρία:

Η Watts δημιουργήθηκε το 1874 από τον Joseph Watts και στην αρχή η εταιρία ονομαζόταν Watts Regulator Company. Στην αρχή η εταιρία κατασκεύαζε βαλβίδες μείωσης πίεσης που χρησιμοποιούνταν ευρέως στα μπόιλερ, τους βραστήρες και τους καυστήρες.

Μετά το 1900 η Watts εισήγαγε την επαναστατική βαλβίδα εκτόνωσης πίεσης. Αυτή η τεχνολογία απέτρεπε επικίνδυνες εκρήξεις καυτού νερού από τους βραστήρες και καυστήρες της εποχής. Παραπλήσια τεχνολογία έχουν μέχρι και σήμερα όλοι οι βραστήρες και καυστήρες στον κόσμο. Το 1970 εισήγαγε μία νέα τεχνολογία που έκανε επανάσταση στη βιομηχανία του νερού. Δημιούργησε μία πατέντα όπου απέτρεπε στο μολυσμένο νερό να εισέλθει στις πηγές πόσιμου νερού. Από τότε συνέχεια αναπτύσσει νέες τεχνολογίες γύρω από το νερό. Σήμερα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον χώρο των φίλτρων νερού.

Η Watts έχει παγκόσμια παρουσία. Στην Ελλάδα τα προϊόντα της διανέμονται πλέον από την Primato Hellas.


Η Primato Hellas:


Primato Logo

Η Primato εισάγει και διανέμει φίλτρα νερού σε όλη την Ελλάδα. Η Watts έχει μία μεγάλη γκάμα προϊόντων αλλά εμείς ασχολούμαστε κυρίως με τον κλάδο της ποιότητας νερού.

Τί είναι ο ενεργός άνθρακας που έχουν τα φίλτρα νερού

27/02/2016
από Ιoanna Vaiou

Φίλτρα νερού ενεργού άνθρακα: Πως εξυγειάνουν το νερό που πίνουμε;

Ο άνθρακας στο πέρασμα του χρόνου

Ενεργός άνθρακας σε σκόνη

Κανένας δεν γνωρίζει ακριβώς πότε ανακαλύφθηκαν οι ιδιότητες του άνθρακα. Πάει πίσω στο χρόνο τόσο πολύ που οι επιστήμονες δεν μπορούν να ορίσουν χρονολογικά την περίοδο που άρχισαν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν πρώτη φορά τον άνθρακα.

Ξέρουμε όμως τα εξής: Ότι οι αρχαίοι Ινδοί χρησιμοποιούσαν τον άνθρακα για να εξυγιάνουν το πόσιμο νερό και οι Αιγύπτιοι τον χρησιμοποιούσαν από το 1500 π.Χ. για να αποτοξινώνουν τον οργανισμό τους.

Ο πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης, χρησιμοποιούσε συχνά άνθρακα στις θεραπείες του.

Χριστουγεννιάτικος Διαγωνισμός Primato! - Δείτε τους Νικητές!

04/01/2016
από Μαργιώλος Γιώργος
Χριστουγεννιάτικος Διαγωνισμός

Χριστουγεννιάτικος διαγωνισμός για ένα φίλτρο νερού

Σας ευχαριστούμε όλους που πήρατε μέρος στον Χριστουγεννιάτικο Διαγωνισμό μας για ένα Φίλτρο Νερού - made in USA.

Η νικήτρια του διαγωνισμού είναι η https://www.facebook.com/eleftheria.nikaia . Ελευθερία συγχαρητήρια!! Στείλε μας τα στοιχεία σου με ένα μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook!

Κέρδισες ένα φίλτρο νερού που τοποθετείται πάνω στον πάγκο της κουζίνας και μειώνει τις βλαβερές ουσίες από το νερό. Δες το φίλτρο εδώ http://www.primato.gr/proionta/filtra-nerou/filtra-nerou-times-pano-ston-pagko-kouzinas/filtro-nerou-pano-ston-pagko-tis-kouzinas-primato.html

Νερό, χαζές απορίες (ΜΕΡΟΣ 2ο)

22/01/2015
από Μαργιώλος Γιώργος
Νερό χαζές απορίες 2

Μάθαμε για το πότε διψάμε, τι συμβαίνει τελικά με το κρύο ντους, συγκλονιστήκαμε με το νερό που τρώγεται και όμως δεν καλύψαμε πολλές απορίες. Υπάρχουν άλλες τόσες και καθημερινά γεννιούνται ακόμη περισσότερες, όπως, γιατί το ποτήρι ιδρώνει, γιατί το νερό κάνει μπουρμπουλήθρες όταν βγαίνει από το μπουκάλι αφού δεν περιέχει ανθρακικό; Αυτά και άλλα πολλά θα ανακαλύψετε παρακάτω.

Ας ξεκινήσουμε από το βασικό. Για ποιο λόγο το νερό κάνει μπουρμπουλήθρες; Είναι μια εύλογη απορία που όλοι μπορεί να έχουμε αναρωτηθεί, αλλά κανένας δεν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει τον διπλανό του γιατί θεωρεί κάπως «χαζή» την ερώτηση. Όσο χαζή και αν φαίνεται, είναι ακριβώς το αντίθετο. Όλοι γνωρίζουμε, ότι ένα μπουκάλι το οποίο είναι αεροστεγώς κλειστό, μέσα του έχει κενό αέρος, με το που το ανοίξουμε, ο αέρας θα εισέλθει μέσα του, με πίεση. Αυτό συμβαίνει, διότι ο αέρας έχει πίεση και εξαιτίας αυτής, τείνει να καλύψει το κενό. Σε αυτό το φαινόμενο, λοιπόν, οφείλονται και οι μπουρμπουλήθρες στο νερό. Πιο απλά, όταν γείρουμε ένα μπουκάλι για να το βάλουμε σε ένα ποτήρι, κατά την διάρκεια που χύνεται από το μισό στόμιο βγαίνει το νερό και από το άλλο μισό μπαίνει αέρας μέσα του. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται κενό αέρος μέσα του και ο εξωτερικός αέρας εξαιτίας της πίεσης που έχει, τείνει να εισχωρήσει ώστε να το αναπληρώσει. Όταν πάλι, από όλο το στόμιο βγαίνει νερό, τότε δημιουργούνται μπουρμπουλήθρες ενώ εξέρχεται, διότι καθώς βγαίνει μπαίνει πάλι αέρας μέσα του. Κάθε φορά που μπαίνει αέρας μέσα στο μπουκάλι δημιουργεί μια ταραχή στο νερό, κάνοντας το έτσι να δημιουργείται αυτό το φαινόμενο.

Ας περάσουμε στο επόμενο. Τελικά δεν ιδρώνουν μόνο οι άνθρωποι αλλά και τα ποτήρια. Πόσες φορές έχετε φτιάξει μόνοι σας καφέ, τον κλασικό ελληνικό φραπέ, βάζοντας νερό από το ειδικό φίλτρο νερού που έχετε τοποθετημένο στην βρύση σας, καφέ, ζάχαρη, χτυπάτε, παγάκια, πάλι νερό και σκέφτεστε πως αυτή την φορά το ποτήρι στην εξωτερική του μεριά δεν θα γεμίσει υγρά, και προτού προλάβετε να καθίσετε στον καναπέ το ποτήρι ήδη στάζει. Αρκετές! Οι πολύ έξυπνοι, ανάμεσα τους και εγώ, σκέφτονται τα παγάκια είναι. Λάθος. Όμως και πάλι από που ήρθε αυτό το νερό; Η απάντηση βρίσκεται στους νόμους της Φυσικής και της Χημείας. Η υγρασία που υπάρχει στην εξωτερική πλευρά του ποτηριού οφείλεται στην διαφορά θερμοκρασίας του σε σχέση με αυτήν του περιβάλλοντος.

Επομένως, ο θερμότερος αέρας υγροποιείται μόλις ακουμπήσει στο παγωμένο ποτήρι λόγω διαφοράς θερμοκρασίας. Έτσι έχουμε την αίσθηση ότι το ποτήρι «ιδρώνει». Με μια λέξη, το φαινόμενο αυτό λέγεται συμπύκνωση Η συμπύκνωση σαν φαινόμενο είναι μια από τις αλλαγές των φάσεων της μορφής της ύλης, η οποία μάλιστα υποδηλώνει αυξημένη πυκνότητα αυτής. Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη, η υγροποίηση και η απόθεση. Υγροποίηση έχουμε όταν το αέριο μετατρέπεται σε υγρό και απόθεση όταν γίνεται μετατροπή του αερίου σε στερεό. επομένως, το φαινόμενο του ιδρωμένου ποτηριού είναι μια κλασική περίπτωση συμπύκνωσης και πιο συγκεκριμένα υγροποίησης των υδρατμών του αέρα σε νερό.
Αυτό, άλλωστε, συμβαίνει και στον κύκλο του νερού για την δημιουργία της βροχής. Επομένως, όλο αυτό το νερό δεν προέρχεται από το εσωτερικό του ποτηριού, όπως νομίζουν κάποιοι, αλλά είναι ουσιαστικά υγροποιημένος αέρας.
Τελικά για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας, από το πιο απλό, μέχρι το πιο σύνθετο, η Φυσική πάντα έχει μια καλή εξήγηση.
Το νερό είναι μία δύσκολη υπόθεση, γιαυτό καλό είναι να έχετε το κατάλληλο φίλτρο νερού. Ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο για να δείτε διάφορα φίλτρα νερού που διαθέτουμε http://www.primato.gr/proionta/filtra-nerou/

Λόγοι που μας οδηγούν στην αφυδάτωση

14/01/2015
από Μαργιώλος Γιώργος
Λόγοι που προκαλούν αφυδάτωση

Ο οργανισμός είναι απαραίτητο σε καθημερινή βάση να έχει τις κατάλληλες ποσότητες υγρών, δηλαδή να μένει ενυδατωμένο. Το σώμα χάνει υγρά με διάφορους τρόπους, που πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν καν. Για παράδειγμα, κάθε μέρα ο ανθρώπινος οργανισμός χάνει νερό μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης, των ούρων, και τις διάφορες κινήσεις του εντέρου. Το σώμα μας για να λειτουργήσει σωστά, θα πρέπει να αναπληρώσει τα χαμένα υγρά καταναλώνοντας νερό, ή ποτά και τρόφιμα που εμπεριέχουν νερό. Για αυτό και διψάμε!
Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν πως χάνουν νερό μέσω της αναπνοής και του ιδρώτα, αλλά επειδή το ξέρουν, το θεωρούν ως κάτι συνηθισμένο και δεν του δίνουν την απαραίτητη σημασία. Όπως και την ενυδάτωση τους την αφήνουν στο πέρασμα του χρόνου, λάθος τους βέβαια.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μια σειρά από άλλες αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν στην αφυδάτωση. Πιο αναλυτικά:
* Διαβήτης
Τα άτομα με διαβήτη κάνουν συνήθως συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα. Κατά την διάρκεια της διαδικασίας αυτής, ο οργανισμός απαλλάσσει επιπλέον γλυκόζη μέσω της ούρησης. Αυτά τα άτομα θα πρέπει να λάβουν περισσότερο υπόψη τους να κάνουν μεγαλύτερη κατανάλωση υγρών για να αναπληρώσουν την απώλεια.
* Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή αλλιώς PMS
Αφορά μόνο γυναίκες, αλλά καλό θα ήταν να ρίξουν και μια ματιά οι άντρες για να καταλάβουν κάποια πράγματα. Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή αλλιώς PMS είναι ένα σύνολο σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον έμμηνο κύκλο των γυναικών (όπως κοιλιακό πρήξιμο και κράμπες, ευαισθησία στο στήθος, στρες ή άγχος, αϋπνία, πόνος στους μυς ή τις αρθρώσεις, πονοκέφαλος, κόπωση, ακμή, απότομες αλλαγές στην διάθεση). Τα συμπτώματα εμφανίζονται δυο βδομάδες πριν από τον έμμηνο κύκλο. Το PMS αλλάζει τις ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, και αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τα επίπεδα ενυδάτωσης. Επιπλέον, οι γυναίκες με πολύ μεγάλη ροή αίματος κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι πιθανό να χάσουν περισσότερο νερό.
* Στρες-Άγχος
Ποιος μπορεί να ξεφύγει από αυτό; Κανείς, ούτε καν ο πιο αναίσθητος άνθρωπος. Το στρες, λοιπόν, όσο έκπληξη και αν σας δημιουργεί είναι ακόμη ένας παράγοντας που μπορεί να μας προκαλέσει αφυδάτωση. Το στρες είναι και αυτό μέρος μιας λεπτομερούς διαδικασίας του σώματος, που όταν βρίσκεται στα κατώτερα επίπεδα επηρεάζει τους ηλεκτρολύτες καθώς και τα υγρά επίπεδα στον οργανισμό μας.
* Μη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
Η απέχθεια στα φρούτα και τα λαχανικά είναι κληρονομιά από τα παιδικά μας χρόνια. Αυτό όμως είναι πολύ κακό για τον οργανισμό μας, επειδή αυτές οι τροφές τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και η μη ενσωμάτωση στη διατροφή μας μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.
Αν και το νερό θεωρείται ιδανικό, γιατί είναι εύκολα προσβάσιμο και δεν έχει θερμίδες, ορισμένες τροφές μπορούν να κάνουν θαύματα στην ενυδάτωση μας. Στην πραγματικότητα, η τροφή αποτελεί περίπου 20 τοις εκατό της συνολικής πρόληψης νερού, τροφών, και λαχανικών.
Οι ντομάτες και το καρπούζι αποτελούνται τουλάχιστον 90 τοις εκατό από νερό. Άλλα υγιεινά τρόφιμα που μπορεί να συμβάλλουν στην ενυδάτωση είναι ανανάς, φράουλες, πεπόνι και λάχανο.

Είναι απαραίτητο να έχουμε αρκετά υγρά στο σώμα μας, διότι χωρίς επαρκείς ποσότητες, οι επιπλοκές μπορούν να κυμανθούν χαμηλά επίπεδα ενέργειας και ημικρανίες ως καρδιαγγειακές παθήσεις και οστεοπόρωση. Για αυτό και να μην διψάμε, ένα ποτήρι νερό μέσω ειδικού φίλτρου νερού (για καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη κατανάλωση θρεπτικών ουσιών), πρέπει να το πίνουμε! Για την υγεία μας! Και αν ακόμη δεν σας πείσαμε, διαβάστε τα Tips για μεγαλύτερη κατανάλωση νερού! ;)
Ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο για να δείτε την μεγάλη ποικιλία που διαθέτουμε σε Αμερικάνικα και Αγγλικά φίλτρα νερού http://www.primato.gr/proionta/filtra-nerou/

Νικητές Χριστουγεννιάτικου Διαγωνισμού 2014

05/01/2015
από Μαργιώλος Γιώργος
Νικητές διαγωνισμού

Η νικήτρια του Χριστουγεννιάτικου Διαγωνισμού είναι η https://www.facebook.com/ageliki.malamoudi !!

Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή σας! Ευχόμαστε σε όλους χρόνια πολλά με υγεία, ευτυχία και καθαρό νερό για εσάς και την οικογένειά σας!

Η Αγγελική κέρδισε ένα φίλτρο νερού που τοποθετείται πάνω στον πάγκο της κουζίνας και μειώνει όλες τις βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες. Επίσης βελτιώνει σημαντικά τη γεύση και τη μυρωδιά του νερού!

Οι επιπτώσεις της αφυδάτωσης και πώς να την αποφυγετε

03/01/2015
από Μαργιώλος Γιώργος
Επιπτώσεις της αφυδάτωσης

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για το πως μπορούμε να πάθουμε αφυδάτωση, τι επιπτώσεις όμως έχει αυτό στον οργανισμό μας;

Η υψηλή ποιότητα του πόσιμου νερού είναι πολύ απαραίτητη και σημαντική για τον οργανισμό μας. Για αυτό το λόγο, ο καθένας από εμάς πρέπει και αξίζει να έχει φίλτρο νερού στο σπίτι του. Το 75 τοις εκατό σου σώματος μας αποτελείται από νερό, το οποίο βρίσκεται τόσο στο εσωτερικό μέρος των κυττάρων, όσο και έξω από αυτά. Είναι η βάση όλων των υγρών του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του αίματος, λέμφο (το μεσοκυττάριο υγρό που βρίσκεται στο λεμφικό σύστημα και γύρω από τους ιστούς των σπονδυλωτών), σίελο (πτύελο, σάλιο), πεπτικά υγρά, ούρα και ιδρώτας. Ως εκ τούτου, το καθαρό πόσιμο νερό και η ενυδάτωση είναι από τα πιο θεμελιωδώς σημαντικά πράγματα για την υγεία μας.

Το νερό είναι ο ρυθμιστής όλων των λειτουργιών του σώματος, η ίδια η ζωή. Είναι η κύρια πηγή μεταφοράς ενέργειας για κάθε κύτταρο στο σώμα, την διεξαγωγή ηλεκτρικής και μαγνητικής ενέργειας που μας τροφοδοτεί δύναμη για να ζήσουμε.
Επίσης, το νερό διευκολύνει την ενεργοποίηση πολλών φωτο-ευαίσθητων και ενεργειακά ευαίσθητων νευρικών απολήξεων του δέρματος, τα οποία λαμβάνουν και μεταδίδουν σήματα, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται και να ενισχύουν την ζωτικότητα του δέρματος. Ακόμη, προστατεύει ταυτόχρονα το δέρμα και τις βλεννογόνες λειτουργίες του φραγμού της μεμβράνης και δρα ως αντιοξειδωτικό με εκκαθάριση οξειδωτικών και άλλων τοξίνων μέσω των νεφρών. Επιπλέον, όταν είναι καλά ενυδατωμένα τα ιγμόρεια αποστράγγισης, η βλεννώδης μεμβράνη τους είναι πιο ανθεκτική στη μόλυνση.
Επιπροσθέτως, ο εγκέφαλος αποτελείται το 80 τοις εκατό από νερό. Μια ενδεχόμενη σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία. Πιο συγκεκριμένα να μην σκέφτεστε καθαρά, και σε σοβαρές περιπτώσεις την ψυχική διαταραχή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εν αγνοία τους υποφέρουν από χρόνια αφυδάτωση, σύμφωνα με τον Dr. Batmanghelidj. Αυτή η κατάσταση συντέλει σε υπερφόρτωση του σώματος από τοξίνες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσει ή να συμβάλει σε μια ποικιλία ασθενειών, όπως αρθρίτιδα, άσθμα, κολίτιδα, κατάθλιψη, διαβήτη, δυσπεπτικό έλκος, δωδεκαδακτυλίτιδα, γαστρίτιδα, καούρα, πονοκεφάλους, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, χαμηλό πόνο στη πλάτη, πόνο στον αυχένα, οστεοπόρωση, προβλήματα στα νεφρά.
Οι περισσότεροι άνθρωποι, αντί για νερό, πίνουν αλκοόλ, καφέ, τσάι, σόδα, και άλλα ποτά που περιέχουν καφεΐνη. Αυτά τα υγρά τείνουν να επιδεινώσουν περαιτέρω την αφυδάτωση, γεγονός που χειροτερεύει πολύ την κατάσταση.
Το σώμα μας χρειάζεται τουλάχιστον 6 έως 8 ποτήρια νερό την ημέρα, όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι καλό θα ήταν να καταναλώνουμε το μισό βάρος μας σε ουγγιές του νερού σε καθημερινή βάση.
Η καλύτερη στιγμή για να πιει ο άνθρωπος νερό είναι το πρωί, ακριβώς μόλις σηκωθεί από το κρεβάτι. Πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει για να ξυπνήσει το πεπτικό σύστημα από την αφυδατωμένη και συνεσταλμένη κατάσταση, καθώς και 30 λεπτά πριν από κάθε γεύμα. Το νερό πρέπει να αποφεύγεται κατά την διάρκεια των γευμάτων, ώστε να μην παρεμβαίνει με τα οξέα του στομάχου και τη σωστή πέψη. Επίσης, πρέπει να καταναλωθεί σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός από τις εξαιρετικά ζεστές μέρες του καλοκαιριού, όπου χρειάζεται να μπει στο ψυγείο.
Δεδομένου ότι το νερό της βρύσης περιέχει πολύ συχνά μια ποικιλία ανθυγιεινών προσμείξεων, συμπεριλαμβανομένων μικροοργανισμών, βαρέα μέταλλα, χλώριο, φθόριο, και άλλες ακαθαρσίες, συνιστάται σε όλους να έχουν στο σπίτι τους ένα ειδικό φίλτρο νερού. Που καθαρίζει από όλα αυτά.

Το νερό είναι διαθέσιμο σε μια ευρεία ποικιλία μορφών. Κάποιοι από τους πιο κοινούς τρόπους που οι άνθρωποι καταναλώνουν είναι μέσω εμφιαλωμένου νερού και μονάδες φιλτραρίσματος, όπως η αντίστροφη όσμωση και τα οικιακά φίλτρα νερού. Κάθε ένας από αυτούς τους τρόπους έχει διαφορετικά επίπεδα ευκολίας, καθαρότητας, και μετάλλων.
Και οδηγούμαστε πάλι στο ίδιο συμπέρασμα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο νερό, πως αλλιώς να σας το πω;

Αυτό το άρθρο γράφτηκε από την εταιρία Primato Hellas Appliances - Water Filters

Νερό και λεμόνι

23/12/2014
από Μαργιώλος Γιώργος
Νερό και λεμόνι

λεμόνι σε σχήμα καρδιάς

Σας αναφέραμε τους λόγους που προκαλείται η αφυδάτωση, τις επιπτώσεις της και πως να την αποφύγετε. Στους τρόπους αποφυγής σας επισημάναμε πόσο σημαντικό είναι το πρωί μόλις ξυπνάμε να πίνουμε ένα ποτήρι πόσιμο νερό από το ειδικό φίλτρο νερού που έχουμε προσθέσει στην βρύση μας. Τώρα θα το πάμε λίγο παραπέρα, δηλαδή να ξεκινήσετε την μέρα σας πίνοντας ζεστό νερό με λεμόνι. Μπορεί να ξινίζετε, αλλά θα εκπλαγείτε από τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην υγεία σας!

Πολλοί επιστήμονες αναφέρουν πως ένα ποτήρι ζεστό νερό με λεμόνι είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να ξεκινήσει κάποιος την μέρα του. Το νερό με το λεμόνι θεωρείται χαλαρωτικό ποτό και έχει πολλά οφέλη για την υγεία.
Τα λεμόνια έχουν βιταμίνη C, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδοτικό, αποβάλλει από το σώμα τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και μόλυβδο σε συνθήκες όπως ο καρκίνος και η αρθρίτιδα, καθώς είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των κυττάρων και των ιστών. Επιπλέον, όταν οι τοξίνες καθαρίζονται από το αίμα, το δέρμα δεν είναι τόσο επιρρεπές σε κηλίδες και ρυτίδες. Έχει αντιπυρετική δράση ενώ θεωρείται ως ένα από τα αποτελεσματικότερα φυσικά αντιμικροβιακά. Καταπολεμά διάφορους ιούς, λοιμώξεις και φλεγμονές. Οι παλιότερες γενιές, το χρησιμοποιούσαν, για να θεραπεύσουν τα τσιμπήματα από έντομα, τσούχτρες αλλά και να «ρίξουν» τον υψηλό πυρετό.

λεμόνια

Επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο, διεγείρει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Είναι μια ιδανική επιλογή για να βοηθήσει την καρδιά, πιο συγκεκριμένα βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Επιπρόσθετα, ο χυμός λεμονιού ως γνωστό κρατάει το ουροποιητικό σύστημα υγιές. Τα λεμόνια αυξάνουν τα ποσοστά της ούρησης στο σώμα. Η συχνή ούρηση μπορεί να βοηθήσει να ξεπλύνετε τις τοξίνες, με αποτέλεσμα ένα πιο υγιές ουροποιητικό σύστημα.
Ακόμη τα λεμόνια είναι αλκαλική τροφή. Τα λεμόνια από μόνα τους μπορεί να είναι όξινα, αλλά μέσα στον οργανισμό μας γίνονται αλκαλικά (το κιτρικό οξύ δεν δημιουργεί οξύτητα στο σώμα όταν μεταβολίζεται). Όπως όλοι γνωρίζουμε από τα μαθητικά μας χρόνια ένα αλκαλικό σώμα είναι πραγματικά το κλειδί για την καλή υγεία. Είναι ένα άριστο φρούτο που βοηθά στην καταπολέμηση των προβλημάτων όπως είναι οι λοιμώξεις του λαιμού, ο πονόλαιμος και η αμυγδαλίτιδα. Έχει αντιβακτηριδιακή δράση.

παγωμένα λεμόνια

Αλλά, η δράση του δεν σταματά εδώ. Το λεμόνι συμβάλλει στην καλή διατήρηση των αγγείων, ωφελεί την όραση και βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Πολλοί χρησιμοποιούν τον χυμό του και κατά τη διάρκεια της δίαιτας. Τέλος, ο χυμός λεμονιού δυναμώνει τα ούλα και ωφελεί το μυοσκελετικό σύστημα. Το λεμόνι, από μόνο του βοηθάει και αυτό στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.
Όσο για το νερό είναι απαραίτητο για κάθε άτομο που θέλει να είναι υγιές. Περίπου το 70 τοις εκατό του σωματικού βάρους ενός ατόμου αποτελείται από νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για τα όργανα και τα κύτταρα ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά. Η κατανάλωση περισσότερου νερού βοηθά το σώμα να κρατά την φυσική του κατάσταση σε καλύτερα επίπεδα. Το ζεστό νερό από την άλλη, εξασφαλίζει την σωστή λειτουργία και τόνωση του πεπτικού συστήματος, έτσι ώστε οι τοξίνες να χαλαρώνουν και να απομακρύνονται.
Λοιπόν, τι περιμένεις; Ξεκίνησε τη μέρα σου πίνοντας ζεστό νερό με λεμόνι, για να ενισχύσεις την υγεία σου και να λειτουργεί το σώμα σου σωστά!
Primato Hellas | ΦΙΛΤΡΑ ΝΕΡΟΥ | Γρηγορίου Ε' 34, ΤΚ 54248, Θεσσαλονίκη, 2310 383 588.
Ακολουθήστε αυτό το λινκ για να δείτε όλα τα διαθέσιμα προϊόντα επεξεργασίας νερού που διαθέτουμε http://www.primato.gr/proionta/filtra-nerou/

Γιατί πρέπει να ποτίζουμε τα φυτά?

19/12/2014
από Ιoanna Vaiou

Γιατί πρέπει να ποτίζουμε τα φυτά;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί πρέπει να ποτίζεις τα φυτά σου; Εκτός από τους ανθρώπινους οργανισμούς, υπάρχουν και άλλοι στον κόσμο μας. Όπως έχουμε ανάγκες εμείς οι άνθρωποι, έτσι έχουν ανάγκες τα ζώα, τα φυτά κ.ο.κ. Για να γίνω πιο κατανοητός, όπως διψάς και πεινάς εσύ και εγώ, έτσι διψάνε και πεινάνε και οι υπόλοιποι οργανισμοί. Είναι φυσιολογικό, είναι η ζωή.

Σε παλαιότερα άρθρα έχουμε κάνει εκτενέστερη αναφορά για ποιους λόγους διψάμε, την σημαντικότητα του νερού στην υγεία μας καθώς και για το καθαρό νερό που πρέπει να προσφέρουμε στον οργανισμό μας (μέσω ειδικών φίλτρων νερού που καθαρίζουν αποτελεσματικά από τους διάφορους μικροοργανισμούς, μικρόβια, βακτήρια και ότι άλλο μπορεί να περιέχει το πόσιμο νερό).

Γιατί χρειάζονται πότισμα τα φυτά;

εμείς και ο κόσμος

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στα φυτά. Τα οποία χρειάζονται νερό ή αλλιώς πότισμα για ποικίλους λόγους. Χωρίς νερό μπορεί να ζει μόνο ο Κιάμος, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τα φυτά.

Από το δημοτικό μας μάθαιναν στο ιστορικό αυτό βιβλίο «Εμείς και ο κόσμος» πως τα φυτά απορροφούν το νερό από το έδαφος (χώμα) και χρειάζονται πότισμα ώστε να τα βοηθήσουμε να απορροφήσουν όσο νερό χρειάζονται για πολλούς λόγους.

Πιο συγκεκριμένα, απορροφούν το νερό από το έδαφος, διότι μαζί με την λήψη του εμπεριέχονται και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά. Αυτά, κατά την εισροή και την απορρόφηση τους από τα φυτά, διασπώνται σε κατάλληλη μορφή ώστε να «καταναλωθούν» από αυτά.

Χωρίς το νερό, τα συστατικά αυτά δεν θα μπορούσαν να διασπαστούν και θα παρέμεναν σε στέρεη μορφή, με αποτέλεσμα να μην μπορούσε το εκάστοτε φυτό να τα «καταναλώσει» και να μην υπήρχε η ανάλογη εξέλιξη των ειδών

Πότισμα φυτώνΕπίσης, το νερό λειτουργεί ως μεταφορικό μέσον θρεπτικών συστατικών στα υπόλοιπα μέρη του. Δηλαδή, το νερό λειτουργεί όπως στο ανθρώπινο σώμα το αίμα, βοηθάει να πηγαίνει σε όλο το σώμα τα θρεπτικά συστατικά, έτσι και το νερό βοηθάει να πηγαίνουν όλα τα συστατικά σε όλα τα μέρη του φυτού.

Ακόμη, για να ολοκληρωθεί η φωτοσύνθεση χρειάζεται το νερό, το οποίο είναι πολύ απαραίτητο για αυτό. Είναι τόσο απαραίτητο που χωρίς αυτό δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η φωτοσύνθεση.

Ένας από τους λόγους που διψάει ένας άνθρωπος είναι επειδή χάνει υγρά από τον ιδρώτα του, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας. Μπορεί τα φυτά να μην ιδρώνουν, αλλά ζεσταίνονται και πρέπει να δροσιστούν.

Τις ζεστές μέρες, τα φυτά εξατμίζουν νερό από τα φύλλα ώστε να παραμένουν δροσερά, με αποτέλεσμα να χάνουν το νερό που χρειάζονται και να έχουν έλλειψη. Και επειδή δεν έχουν χέρια όπως εμείς οι άνθρωποι για να πιούν το νερό που χρειάζονται πρέπει να τους βοηθάμε εμείς.

Τέλος, αυτό το τόσο πολύτιμο συστατικό, είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του όπως επίσης και για τη λειτουργία των κυττάρων του, που αποτελεί βασικό συστατικό τους!

λουλούδια σε καρότσι - πότισμα λουλουδιών και φυτών

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πότισμα είναι στην ουσία μια τεχνητή διαδικασία, ώστε να παρέχουμε στο φυτό επαρκή ποσότητα νερού, ώστε να έχει αφθονία για να μπορεί να κάνει πλήρως τη δουλειά του.

Χωρίς αυτό απλά το αφήνουμε στην μοίρα του. Αν υπάρχει επαρκής ποσότητα νερού στο έδαφος θα επιζήσει, αλλιώς δύσκολα.

Όπως καταλαβαίνετε το νερό είναι πηγή ζωής και για τα φυτά, κάντε λοιπόν αυτό που πρέπει για τα δικά σας! Φροντίστε τα όπως τους αξίζουν! Ποτίζετε τα φυτά σας συστηματικά!

Primato Hellas - Φίλτρα Νερού Θεσσαλονίκη - Φίλτρα άνω πάγκου κουζίνας | Γρηγορίου Ε' 34 | 2310 383 588

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά!

16/12/2014
από Μαργιώλος Γιώργος

Το κρύο αισθητό μέσα από τα χοντρά μπουφάν. Η παγωνιά δεν βρίσκει εμπόδιο ούτε από το πλεκτά, μάλλινα πουλόβερ. Τρυπάει μέχρι το κόκκαλο. Κασκόλ, γάντια, σκουφιά. Χειμώνιασε για τα καλά. Κόσμος περπατά στους δρόμους νευρικά, αλλά όχι με νεύρα. Κανείς δεν έχει νεύρα ή και να έχει δεν μπορεί να τα κρατήσει, ο λόγος, προφανής. Όσο πλησιάζουν το εορταστικό πνεύμα αρχίζει να κάνει ολοένα και εντονότερη την παρουσία του.
Λένε ότι στις γιορτές πρέπει να είμαστε πιο δοτικοί. Δοτικοί; Στις γιορτές; Μόνο; Και τις υπόλοιπες μέρες τι; Τίποτα; Αδικία, δε νομίζετε; Τι γίνεται μέσα στις γιορτές που δεν γίνεται τις υπόλοιπες μέρες; Κανονικά θα έπρεπε όλες τις μέρες να προσφέρουμε στον συνάνθρωπο μας ότι έχουμε, ανεξαρτήτως εορτών. Ειδικά τώρα, αυτή την περίοδο που διανύουμε. Μέσα στην οικονομική κρίση, τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, ολόκληρη η γη. Η οικονομική κρίση μπορεί να είναι ένα από τα προβλήματα, όμως αυτό αντιμετωπίζεται μέσα στην πάροδο του χρόνου, όπως έχει δείξει ο χρόνος, τουλάχιστον από παλαιότερες παρόμοιες καταστάσεις. Φυσικά και είναι σοβαρό, όμως κρίση δεν έχουμε μόνο στην οικονομία, αλλά και στο νερό. Το οποίο δεν αντιμετωπίζεται εύκολα, βέβαια υπάρχουν τρόποι για τον περιορισμό αυτού.


Δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται μέσα στις γιορτές που δεν γίνεται τις υπόλοιπες μέρες. Κανονικά θα έπρεπε όλες τις μέρες να προσφέρουμε στον συνάνθρωπο μας ότι έχουμε, ανεξαρτήτως εορτών. Ειδικά τώρα, αυτή την περίοδο που διανύουμε. Μέσα στην οικονομική κρίση, τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, ολόκληρη η γη. Η οικονομική κρίση μπορεί να είναι ένα από τα προβλήματα, όμως αυτό αντιμετωπίζεται μέσα στην πάροδο του χρόνου, όπως έχει δείξει ο χρόνος, τουλάχιστον από παλαιότερες παρόμοιες καταστάσεις. Φυσικά και είναι σοβαρό, όμως κρίση δεν έχουμε μόνο στην οικονομία, αλλά και στο νερό. Το οποίο δεν αντιμετωπίζεται εύκολα, βέβαια υπάρχουν τρόποι για τον περιορισμό αυτού.


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος κάνουμε πέρα όλα τα προβλήματα εκτός από ένα «Τι δώρα να πάρουμε φέτος στις οικογένειες μας;». Τι βάσανο και αυτό κάθε χρόνο. Πρέπει να είναι δώρα καρδιάς, όχι μόνο θα έλεγα. Στην περίοδο που διανύουμε, όπως προείπα, πρέπει να σκεφτούμε διπλά ένα δώρο. Να είναι λειτουργικό και πάνω από όλα να κάνει ουσιαστικό καλό στους δικούς μας ανθρώπους. Γιατί ποιος δεν θέλει το καλό της οικογενείας του; Όπως προανέφερα να προσφέρουμε ότι έχουμε στον συνάνθρωπο, ένα ποτήρι νερό είναι το πιο βασικό για εμένα. Καθαρό, πόσιμο. Τι καλύτερο λοιπόν χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο νερού. Το οποίο είναι χρήσιμο σε κάθε οικογένεια, της εξοικονομεί χρήματα και πάνω από όλα την προστατεύει. Όμως και αυτό κάποια στιγμή δεν θα το έχουμε…
Όλοι γνωρίζουμε πάνω κάτω τι συμβαίνει με το νερό. Πολλοί αδιαφορούν, άλλοι πάλι πιο ευσυνείδητοι όχι. Οι πιο δραστήριοι το έχουν πάρει στα σοβαρά (δηλαδή όπως του αρμόζει) και ήδη εξοικονομούν για έχουν στο μέλλον τα παιδιά τους, τα παιδιά μας. Εσύ; Σύμφωνα με μελέτες που σας έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα η Ελλάδα είναι πρώτη στη σπατάλη νερού. Οι επιστήμονες κάθε μέρα που περνάει εκπέμπουν όλο και πιο δυνατά SOS για το πόσιμο νερό της γης. Έχουμε φτάσει σε σημείο να μιλάμε για ολοκληρωτική πτώχευση του νερού. Και ο κόσμος ακόμα αδιαφορεί. Ακόμη και εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο, δεν έχεις σκεφτεί ποτέ πως μπορείς να ελαττώσεις την κατανάλωση σου -όχι αυτή που πρέπει να καταναλώνει ο οργανισμός σου για να έχεις υγεία- αλλά γενικά της καθημερινότητας σου.
Έρχονται Χριστούγεννα, κάνε αυτό που αξίζει σε όλο το κόσμο και περισσότερο σε εσένα... Χάρισε ένα ακόμη καθαρό ποτήρι στο μέλλον. Ακόμη το σκέφτεσαι;

Πάρε μέρος στον Χριστουγεννιάτικο Διαγωνισμό της Primato, για να κερδίσεις το φίλτρο νερού άνω πάγκου!

Πως να πάρεις μέρος:

Η πτώχευση του νερού!

09/12/2014
από Μαργιώλος Γιώργος

χέρια αγκαλιάζουν τη γη

Αν και το νερό λιγοστεύει χρόνο με το χρόνο και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που σκέφτονται παραπέρα ή κάπου άστοχα. Μέσα σε όλο αυτό το χάος ότι μπορεί να μείνουμε κάποια στιγμή δίχως σταγόνα πόσιμου νερού έρχονται οι οικονομολόγοι να μας προσθέσουν ακόμη ένα πρόβλημα, αυτό του ότι το νερό είναι ουσιαστικά δωρεάν.

Είμαι σίγουρη πως αυτό σας δημιουργεί μια έκπληξη αφού λαμβάνετε τακτικά ένα μηνιαίο λογαριασμό από τον εκάστοτε οργανισμό παροχής νερού που βρίσκεστε. Αλλά οι οικονομολόγοι, ουσιαστικά είναι ορθοί. Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, οι κάτοικοι πληρώνουν μόνο για το κόστος παροχής του νερού στα σπίτια ή τις επιχειρήσεις, κτλ, δηλαδή, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για να το προωθήσουν μέσω αγωγών διανομής, καθαρισμού από τις ακαθαρσίες, ή για την κατασκευή μιας δεξαμενής αποθήκευσης του νερού. Το ίδιο το νερό είναι ελεύθερο.

euro water money

Όταν ένα προϊόν έχει ζήτηση αλλά δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κομμάτια στην αγορά τότε η τιμή του μπορεί να εκτοξευτεί στα ύψη, αυτό όμως δεν συμβαίνει με το νερό. Επειδή το ίδιο δεν κοστίζει τίποτα, η τιμή του δεν ανεβαίνει όταν τα αποθέματα του λιγοστεύουν, όπως κατά τη διάρκεια μιας ξηρασίας που συμβαίνει στις ΗΠΑ, την Ρωσία, την καρδιά της Αφρικής με επίκεντρο το Ζαΐρ και την Ουγκάντα, ή σε ολόκληρη την Ινδία. Στη γλώσσα των οικονομολόγων, το νερό δεν έχει «price signal».

Ως αποτέλεσμα, η χρήση των υδάτινων πόρων που κάνουμε είναι απαλλαγμένη από έναν από τους πιο ισχυρούς περιορισμούς στην ανθρώπινη συμπεριφορά, εις βάρος τους.

Όλοι έχουμε δει την δύναμη του «price signal» όταν το κόστος της βενζίνης αυξάνεται σε έναν πρατήριο υγρών καυσίμων. Η κατανάλωση της βενζίνης πέφτει απότομα. Η υψηλή τιμή βενζίνης είναι τόσο ισχυρή, ώστε μπορούν και ανεβάζουν τις πωλήσεις των υβριδικών και άλλων αυτοκινήτων φυσικού αερίου και υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Είναι πραγματικά οδυνηρό να πληρώνεις περισσότερα για το οτιδήποτε αυτές τις μέρες, αλλά όταν μας αναγκάζουν να χρησιμοποιούμε κάτι λιγότερο το κάνουμε. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον καθένα για να κατανοήσει καλύτερα τι εστί πραγματική έλλειψη.

Μη έχοντας αυτό το «price signal», η χρήση του νερού έχει ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο σε πολλά μέρη του κόσμου. Είμαστε μάρτυρες μιας «τραγωδίας των κοινών» όπως τόσο προνοητικά είπε η οικολόγος Garrett Hardinστο περιοδικό Scienceτο 1968. Για όσους δεν γνωρίζουν η «τραγωδία των κοινών» είναι δίλημμα που προκύπτει από την κατάσταση στην οποία πολλά άτομα, που ενεργούν ανεξάρτητα ορθολογικά για το δικό τους συμφέρον, μπορούν να καταστρέψουν έναν κοινό περιορισμένο πόρο, ακόμη και αν αυτό είναι σαφές ότι δεν είναι μακροπρόθεσμο συμφέρον κανενός να συμβεί αυτό.

Το αποτέλεσμα αυτού: Τα άλλοτε πανίσχυρα ποτάμια όπως Colorado, Yellow, Murray-Darling, Gangesτώρα πια είναι ξηρά ή το νερό τρέχει αργά. Καθώς επίσης και τα τεράστια άλλοτε υδροφόρα στρώματα όπως το Ogallala των ΗΠΑ και το Arabian της Σαουδικής Αραβίας να αποξηραίνονται γρήγορα.

λύση του προβλήματος νερού

Αν ρωτήσετε έναν οικονομολόγο για την λύση ενός προβλήματος, μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι στην απάντηση θα περιλαμβάνονται σίγουρα χρήματα. Ο οικονομολόγος David Zetland στο βιβλίο του “The End of Abudance” υποστηρίζει ότι για την επιβολή ενός ασφαλίστρου σχετικά με την σπανιότητα και την τιμολόγηση – μια αναλογική κλίμακα που το νερό να γίνεται πιο ακριβό όσο γίνεται περισσότερο πιο σπάνιο, ως ένα τρόπο για να αποφευχθούν μελλοντικές ελλείψεις νερού.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να διαχειριστείτε το νερό με υπευθυνότητα και βιώσιμο τρόπο, εκτός από την αύξηση κόστους. Όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, ο καθένας μας από το σπίτι του μπορεί να προσφέρει λιθαράκι λιθαράκι σε αυτό τον αγώνα, π.χ. τοποθετώντας ειδικά φίλτρα νερού στο σπίτι του ή την επιχείρηση του , κτλ., εξοικονομείς χρήματα, αλλά και πολύτιμο νερό, ελέγχοντας ανά τακτά διαστήματα τα υδραυλικά του και πολλά άλλα. Αλλά την βαριά δουλειά πρέπει να την κάνουν οι κυβερνήσεις. Οι οποίες, θα μπορούσαν να διαχειριστούν την κατανομή της χρήσης του νερού, έτσι ώστε η χρήση μας να μην υπερβαίνει τη φυσική αναπλήρωση του. Για να γίνω πιο κατανοητή, η τράπεζα σας δεν σας επιτρέπει να ξοδεύετε περισσότερα χρήματα από ό,τι έχετε στην κατάθεση. Αλλά μέχρι σήμερα καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει καταφέρει να ελέγξει την πτώχευση του νερού.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε το δωρεάν δώρο που μας έδωσε η φύση, το νερό. Αλλά μπορείτε να είστε σίγουροι πως δεν θα χαμογελάτε όταν η βιώσιμη χρήση του νερού τελικά θα χρεώνεται. Εξάλλου, όπως είπε και ο Benjamin Franklin “όταν στεγνώσει καλά, γνωρίζουμε την αξία του νερού”.

Primato Hellas, ΦΙΛΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, Γρηγορίου Ε' 34, ΤΚ 54248, Θεσσαλονίκη, 2310 383 588.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους αυτού του άρθρου χωρίς την πρότερη έγκριση της Primato Hellas.

8 ποτήρια νερό την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα?

05/12/2014
από Μαργιώλος Γιώργος

Κοπέλα πίνει νερό

Μια έρευνα εξέτασε αν ισχύει η αναγκαία κατανάλωση οκτώ ποτηριών νερού την ημέρα. Αυτό δεν είναι αλήθεια!

Η Μισέλ Ομπάμα σε μια παλαιότερη δήλωση της ανέφερε το εξής «Αν επρόκειτο να πάμε ένα βήμα παραπέρα για να κάνουμε τους εαυτούς μας ή τις οικογένειες μας περισσότερο υγιείς, πιθανότατα το μοναδικό καλύτερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι το πιο απλό, να πίνουμε περισσότερο νερό». Τώρα θα μου πείτε αυτό το ξέραμε από μόνοι μας. Διότι, όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι άρρητα συνδεδεμένο με το σώμα μας καθώς το 70 τοις εκατό αποτελούμαστε από αυτό. Αλλά, η αλήθεια είναι πως κανένας επιστήμονας δεν μας έχει δώσει τον ακριβή αριθμό που θα μπορούσαμε να έχουμε ως μέτρο σύγκρισης ώστε να ξέρουμε αν πίνουμε πολύ ή όχι. Άλλοι λένε 1 λίτρο την ημέρα, άλλοι 2, κάποιοι άλλοι πολύ παραπάνω. Τι ισχύει όμως;

Και ποιος δεν έχει αναρωτηθεί πόσα ποτήρια νερό την ημέρα πρέπει να πίνουμε; Η απάντηση διαφέρει από τον ποιον θα ρωτήσεις. Πολλοί πιστεύουν ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε κάθε μέρα οκτώ (8) ποτήρια νερό. Να είστε σίγουροι ότι δεν έχει κανένα επιχείρημα για αυτό η βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού. Αλλά, οι εμπειρογνώμονες της ενυδάτωσης δεν είναι σίγουροι από που προήλθε ο κανόνας 8x8.


χέρια κρατάνε γη

Ο ερευνητής του αμερικάνικου στρατού, Mike Sawka, θεωρεί ότι οι ρίζες αυτής της θεωρίας έχουν προέλθει από μια μελέτη για την ενυδάτωση των τρωκτικών το 1993. Η έρευνα οδήγησε στη σύσταση του 2,5 λίτρα την ημέρα, ή 84,5 ουγγιά νερού (1 κοινή ουγγιά = 28,35 γραμμάρια), για μια μέτρια σωματική ανθρώπινη δραστηριότητα, η οποία αναπληρώνει το νερό που χάνεται με τον ιδρώτα και τις διάφορες εκκρίσεις. Ξέρω σας φαίνεται πολύ, αλλά δεν εννοεί να πίνουμε τόσο νερό. Συγκεκριμένα, αναφέρει, ότι το 20 τοις εκατό αυτών των 84,5 ουγγιών νερού προέρχεται από τροφές που περιέχουν πολύ νερό, όπως σούπα, παγωτό, σέλινο. Αυτό αφήνει 67,6 ουγγιά του νερού, ή περίπου 8x8 ποτήρια.

Μόνο που πραγματικά δεν χρειάζονται οκτώ ποτήρια ημερησίως. Μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και άλλα ποτά, ακόμη και αν είναι καφεΐνη. Από την άλλη μεριά όμως, ο Douglas Casa, από το Πανεπιστήμιο Φυσιολογίας και Άσκησης του Κονέκτικατ, τονίζει πως «Η ανάγκη του σώματος για να το κρατήσει υγρό, στην παραμικρή επίδραση καφεΐνης μπορεί να το αναγκάσει να έχει απώλεια υγρών.».

Άλλωστε, να τονίσουμε ότι δεν είναι αναγκαίο πως πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια ημερησίως, γιατί αν δεν πίνουμε τόσα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αφυδάτωσης , αυτό δεν ισχύει. Ο βασικός κανόνας είναι ο εξής: Πιείτε νερό αν αισθάνεστε διψασμένοι, αν όχι μη το κάνετε. Φυσικά σε όλους τους κανόνες υπάρχουν εξαιρέσεις, έτσι και σε αυτόν. Αν υπάρχει έντονη προπόνηση και το σώμα εξαντλείται, τότε πιείτε πολύ περισσότερο από όσο διψάτε, είναι χρήσιμο και αναγκαίο.


Βέβαια, αν πάλι είστε ανήσυχοι ότι δεν πίνετε αρκετό, ελέγξτε τα ούρα σας. Η Stella Volpe, από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια λέει, ότι «Το σκούρο κίτρινο χρώμα στα ούρα είναι το χρώμα της αφυδάτωσης και καλό θα ήταν να το ελέγξουμε.». Φυσικά αυτό έχει να κάνει και με την ποιότητα του νερού που πίνετε. Αν θέλετε να έχετε το κεφαλάκι σας ήσυχο, τότε καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ειδικά φίλτρα νερού που σας προστατεύουν από βλαβερές ουσίες και παράλληλα βελτιώνουν τη γεύση και την οσμή του νερού.
Primato Hellas, ΦΙΛΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, Γρηγορίου Ε' 34, ΤΚ54248, περιοχή Βούλγαρη, Θεσσαλονίκη, 2310 383 588.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους του άρθρου χωρίς την πρότερη έγκριση της Primato Hellas.

Τελευταία Άρθρα Τελευταία Άρθρα

Γιώργος Μαργιώλος

Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison - Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.