2310 383 588
Θεσσαλονίκη

210 27 55 681
Αθήνα

210 411 6497
Πειραιάς

Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 21:00, Σάββατο 09:00 - 17:00

Ξένες Γλώσσες:

Αρσενικό στο νερό - Το πανταχού παρόν δηλητήριο

07/09/2016
από Γιάννης Μπουζάνας
αρσενικό στο νερό

Το νερό σε πολλές χώρες αλλά και περιοχές της Ελλάδας είναι μολυσμένο με αρσενικό. Μία μελέτη βρήκε ότι το να πίνει κανείς νερό μολυσμένο με αρσενικό είναι σαν να καπνίζει για χρόνια.



Εισαγωγή

Τα υπόγεια ύδατα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν φυσικά ανεβασμένα επίπεδα αρσενικού. Μία μελέτη βρήκε ότι το να πίνει κανείς νερό μολυσμένο με αρσενικό είναι σαν να καπνίζει για χρόνια.

Το Αρσενικό είναι ένα φημισμένο δηλητηριώδες στοιχείο που συμβαίνει φυσικά στις πέτρες της Γης, στο νερό αλλά και στο χώμα. Η βιομηχανική δραστηριότητα επίσης μπορεί να συγκεντρώσει αρσενικό σε συγκεκριμένα μέρη. Για την μελέτη των αποτελεσμάτων στην υγεία των πνευμόνων, οι ερευνητές έψαξαν για επίπεδα αρσενικού που ήταν τουλάχιστον διπλάσια από τα μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα στην Αμερική. Αυτά τα επίπεδα βρέθηκαν στο πόσιμο νερό του Μπαγκλαντές.

Το Μπαγκλαντές δεν είναι η μοναδική χώρα όπου το νερό περιέχει αυξημένα επίπεδα αρσενικού όμως. Τα υπόγεια ύδατα σε περιοχές της Αργεντινής, της Χιλής, της Κίνας, της Ινδίας του Μεξικού αλλά και των ΗΠΑ έχουν υψηλά επίπεδα αρσενικού. Φυσικά εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι κάποιες περιοχές της Ελλάδας όπως η Χαλκιδική έχουν πολύ υψηλά ποσοστά αρσενικού στο πόσιμο νερό. Τα επίπεδα του αρσενικού στα υπόγεια ύδατα διαφέρουν κυρίως λόγω της τοποθεσίας καθώς επηρεάζονται άμεσα από το PH του νερού αλλά και των φυσικών πετρωμάτων της περιοχής.


Τί γίνεται στην Αμερική

Το 2000, μία έρευνα έδειξε ότι δεκάδες εκατομμύρια Αμερικάνοι έπιναν νερό βρύσης μολυσμένο με Αρσενικό. Το EPA (US Environmental Protection Agency) προσάρμοσε τα μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα, μελέτες όμως έδειξαν ότι συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα σε ιδιωτικά και δημόσια πηγάδια.

Μόλις την περασμένη χρονιά βρέθηκαν αυξημένα επίπεδα αρσενικού σε πολλές αμερικάνικες τροφές, ειδικά σε προϊόντα ρυζιού. Το αρσενικό μπορεί να μπει κυριολεκτικά στις σοδειές μέσω του νερού που χρησιμοποιείται για την άρδευση.


Τί λένε οι γιατροί

Οι γιατροί ήδη γνωρίζουν ότι να πίνει κανείς νερό με αρσενικό μπορεί να προκαλέσει μία σωρεία προβλημάτων όπως για παράδειγμα πρόβλημα στα νεύρα, στο γαστρεντερικό σύστημα, στα νεφρά, στο συκώτι και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει διαβήτη και διάφορα προβλήματα στην καρδιά. Το αρσενικό είναι επίσης ένα από τα λίγα χημικά που το βρίσκουμε στο νερό και έχει συνδεθεί με βεβαιότητα με καρκίνους και κυρίως καρκίνο στα πνευμόνια. Το αρσενικό πέρα από τον καρκίνο στον πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, του αδενικού συστήματος αλλά και του προστάτη. Νεότερες μελέτες που έχουν έρθει στο φως αναφέρουν ότι το αρσενικό προκαλεί διάφορες άλλες ανωμαλίες όπως διαβήτης, αναιμία αλλά και πρόβλημα στο αναπαραγωγικό σύστημα των ανθρώπων.


Μεγάλη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του αρσενικού στα πνευμόνια

Σε αυτή τη νέα μελέτη, μία ομάδα ειδικών από τις ΗΠΑ και το Μπαγκλαντές, που ασχολείται με τη δημόσια υγεία, πήρε δείγμα από 20.000 εθελοντές που ζουν σε ένα μέρος του Μπαγκλαντές με διάφορα επίπεδα αρσενικού στο νερό τους. Πήρε επίσης δείγματα ούρων από αυτούς τους εθελοντές για να διαπιστώσουν πόσο ακριβώς αρσενικό είχε ο καθένας στο οργανισμό του. Μετά έλεγξαν την ικανότητα των πνευμόνων αυτών των εθελοντών, ζητώντας τους να φυσήξουν σε ένα ειδικό μηχάνημα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πνεύμονες των ανθρώπων που έπιναν νερό με αρσενικό είχαν μειωμένες ικανότητες σε σχέση με των υπολοίπων. Να σημειώσουμε εδώ ότι προφανώς οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν τους όλους τους παράγοντες όπως το φύλο, την ηλικία, το κάπνισμα και άλλα πράγματα που μπορούν να μειώσουν την ικανότητα των πνευμόνων. Όσο περισσότερο αρσενικό έβρισκαν στους εθελοντές τόσο μικρότερη ήταν η χωρητικότητα των πνευμόνων τους.

Οι ερευνητές πρώτα ξεκίνησαν να βλέπουν τα συμπτώματα αυτά σε ανθρώπους που είχαν περίπου διπλάσια έως και δεκαπλάσια επίπεδα αρσενικού από ότι το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο της Αμερικής. Το ένα τρίτο των εθελοντών είχε εκτεθεί σε αρσενικό, το επίπεδο του οποίου ήταν περισσότερο από δέκα φορές μεγαλύτερο από ότι το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο της Αμερικής. Σε αυτούς διαπίστωσαν αρκετά μειωμένη χωρητικότητα στον πνεύμονα.

Οι επιπτώσεις αυτές στα πνευμόνια μπορούν να συγκριθούν με το χρόνιο κάπνισμα τσιγάρου.


Πώς προέκυψε το πρόβλημα στο Μπαγκλαντές

Τα προβλήματα με το αρσενικό στο πόσιμο νερό του Μπαγκλαντές είναι σχετικά πρόσφατα και δυστυχώς επίμονα. Φιλανθρωπικές οργανώσεις έσκαψαν για πρώτη φορά βαθιά πηγάδια στη χώρα αυτή τη δεκαετία του 1970 γιατί εκείνη την περίοδο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν κάθε χρόνο από μολύνσεις που μεταφέρονται με το νερό όπως η χολέρα. Έψαχναν επίσης πηγές με πιο καθαρό νερό από το βρώμικο νερό της επιφάνειας. Τη δεκαετία του 1990 ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι τα πηγάδια αυτά ήταν μολυσμένα με αρσενικό αλλά μέχρι και τώρα, ο κόσμος χρησιμοποιεί αυτά τα πηγάδια.

Το Αμερικάνικο Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency) έχει αναγνωρίσει επισήμως αρκετές μεθόδους αφαίρεσης αρσενικού από το νερό αλλά αυτές δεν εφαρμόζονται καθόλου στα πηγάδια του Μπαγκλαντές. Σε μία δήλωση που έγινε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο επιδημιολόγος Allan Smith ανέφερε την κατάσταση αυτήν στον Μπαγκλαντές ως τη μεγαλύτερη μαζική δηλητηρίαση που έγινε ποτέ στην Ιστορία.

Αυτή η ομάδα ερευνητών δημοσίευσε τη δουλειά της στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.


Ποιο πρέπει να είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο αρσενικού

Την πρώτη φορά που ορίστηκε κάποιο όριο στο αρσενικό ήταν το 1942 όταν και ορίστηκαν τα 50 μg/lt σαν ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.

Το 1993 όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το έριξε στα 10 μg/lt. Το 1998 οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έριξαν το όριο στα 20μg/lt από 50 που ήταν πριν ενώ δεν άργησαν λίγο αργότερα να νομοθετήσουν ως ανώτατο επιτρεπόμενο όριο συγκέντρωσης αρσενικού τα 10μg/lt.

Ο Πρόεδρος Μπους των ΗΠΑ, ακύρωσε το όριο των 10μg/lt μόλις ορκίστηκε Πρόεδρος και αυτό μάλλον οφείλεται στις στενές σχέσεις που είχε με τη βιομηχανίες του λιθάνθρακα που ήταν κύριοι χρηματοδότες της προεκλογικής του εκστρατείας.

Στην Ελλάδα όπως και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει το όριο των 10mg/L. Φυσικά το νούμερο αυτό ξεπερνιέται συνέχεια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Απλά δεν γίνεται μεγάλο θέμα γιατί δεν αγγίζει τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η επεξεργασία του νερού για την απομάκρυνση του αρσενικού κοστίζει, κάτι που σημαίνει ότι οι μικροί δήμοι και κοινότητες παίρνουν νερό από γεωτρήσεις ή άλλες περιοχές.


Πώς μπορούμε να απομακρύνουμε το αρσενικό από το νερό μας

Η καλύτερη λύση στην απομάκρυνση του αρσενικού είναι η αντίστροφη όσμωση. Η αντίστροφη όσμωση είναι ένα φίλτρο που αποτελείται από τουλάχιστον πέντε στάδια φιλτραρίσματος νερού στα οποία περιλαμβάνονται φίλτρα ενεργού άνθρακα ικανά να αφαιρέσουν τις βλαβερές ουσίες καθώς και το αρσενικό που βρίσκεται στο νερό.


Primato Hellas – ΦΙΛΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε 34, ΤΚ 54248, Θεσσαλονίκη, 2310 383 588.

Δείτε εδώ τα συστήματα αντίστροφης όσμωσης που διαθέτουμε, ικανά να απομακρύνουν το αρσενικό από το νερό του σπιτιού σας.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις

Γράψτε μία κριτική

Τελευταία Άρθρα Τελευταία Άρθρα

Γιώργος Μαργιώλος

Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison - Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.