2310 383 588
Θεσσαλονίκη

210 27 55 681
Αθήνα

210 411 6497
Πειραιάς

Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 21:00, Σάββατο 09:00 - 17:00

Ξένες Γλώσσες:

Λόγοι που μας οδηγούν στην αφυδάτωση

14/01/2015
από Γιάννης Μπουζάνας
Λόγοι που προκαλούν αφυδάτωση

Ο οργανισμός είναι απαραίτητο σε καθημερινή βάση να έχει τις κατάλληλες ποσότητες υγρών, δηλαδή να μένει ενυδατωμένο. Το σώμα χάνει υγρά με διάφορους τρόπους, που πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν καν. Για παράδειγμα, κάθε μέρα ο ανθρώπινος οργανισμός χάνει νερό μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης, των ούρων, και τις διάφορες κινήσεις του εντέρου. Το σώμα μας για να λειτουργήσει σωστά, θα πρέπει να αναπληρώσει τα χαμένα υγρά καταναλώνοντας νερό, ή ποτά και τρόφιμα που εμπεριέχουν νερό. Για αυτό και διψάμε!
Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν πως χάνουν νερό μέσω της αναπνοής και του ιδρώτα, αλλά επειδή το ξέρουν, το θεωρούν ως κάτι συνηθισμένο και δεν του δίνουν την απαραίτητη σημασία. Όπως και την ενυδάτωση τους την αφήνουν στο πέρασμα του χρόνου, λάθος τους βέβαια.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μια σειρά από άλλες αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν στην αφυδάτωση. Πιο αναλυτικά:
* Διαβήτης
Τα άτομα με διαβήτη κάνουν συνήθως συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα. Κατά την διάρκεια της διαδικασίας αυτής, ο οργανισμός απαλλάσσει επιπλέον γλυκόζη μέσω της ούρησης. Αυτά τα άτομα θα πρέπει να λάβουν περισσότερο υπόψη τους να κάνουν μεγαλύτερη κατανάλωση υγρών για να αναπληρώσουν την απώλεια.
* Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή αλλιώς PMS
Αφορά μόνο γυναίκες, αλλά καλό θα ήταν να ρίξουν και μια ματιά οι άντρες για να καταλάβουν κάποια πράγματα. Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή αλλιώς PMS είναι ένα σύνολο σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον έμμηνο κύκλο των γυναικών (όπως κοιλιακό πρήξιμο και κράμπες, ευαισθησία στο στήθος, στρες ή άγχος, αϋπνία, πόνος στους μυς ή τις αρθρώσεις, πονοκέφαλος, κόπωση, ακμή, απότομες αλλαγές στην διάθεση). Τα συμπτώματα εμφανίζονται δυο βδομάδες πριν από τον έμμηνο κύκλο. Το PMS αλλάζει τις ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, και αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τα επίπεδα ενυδάτωσης. Επιπλέον, οι γυναίκες με πολύ μεγάλη ροή αίματος κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι πιθανό να χάσουν περισσότερο νερό.
* Στρες-Άγχος
Ποιος μπορεί να ξεφύγει από αυτό; Κανείς, ούτε καν ο πιο αναίσθητος άνθρωπος. Το στρες, λοιπόν, όσο έκπληξη και αν σας δημιουργεί είναι ακόμη ένας παράγοντας που μπορεί να μας προκαλέσει αφυδάτωση. Το στρες είναι και αυτό μέρος μιας λεπτομερούς διαδικασίας του σώματος, που όταν βρίσκεται στα κατώτερα επίπεδα επηρεάζει τους ηλεκτρολύτες καθώς και τα υγρά επίπεδα στον οργανισμό μας.
* Μη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
Η απέχθεια στα φρούτα και τα λαχανικά είναι κληρονομιά από τα παιδικά μας χρόνια. Αυτό όμως είναι πολύ κακό για τον οργανισμό μας, επειδή αυτές οι τροφές τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και η μη ενσωμάτωση στη διατροφή μας μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.
Αν και το νερό θεωρείται ιδανικό, γιατί είναι εύκολα προσβάσιμο και δεν έχει θερμίδες, ορισμένες τροφές μπορούν να κάνουν θαύματα στην ενυδάτωση μας. Στην πραγματικότητα, η τροφή αποτελεί περίπου 20 τοις εκατό της συνολικής πρόληψης νερού, τροφών, και λαχανικών.
Οι ντομάτες και το καρπούζι αποτελούνται τουλάχιστον 90 τοις εκατό από νερό. Άλλα υγιεινά τρόφιμα που μπορεί να συμβάλλουν στην ενυδάτωση είναι ανανάς, φράουλες, πεπόνι και λάχανο.

Είναι απαραίτητο να έχουμε αρκετά υγρά στο σώμα μας, διότι χωρίς επαρκείς ποσότητες, οι επιπλοκές μπορούν να κυμανθούν χαμηλά επίπεδα ενέργειας και ημικρανίες ως καρδιαγγειακές παθήσεις και οστεοπόρωση. Για αυτό και να μην διψάμε, ένα ποτήρι νερό μέσω ειδικού φίλτρου νερού (για καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη κατανάλωση θρεπτικών ουσιών), πρέπει να το πίνουμε! Για την υγεία μας! Και αν ακόμη δεν σας πείσαμε, διαβάστε τα Tips για μεγαλύτερη κατανάλωση νερού! ;)
Ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο για να δείτε την μεγάλη ποικιλία που διαθέτουμε σε Αμερικάνικα και Αγγλικά φίλτρα νερού http://www.primato.gr/proionta/filtra-nerou/

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις

Γράψτε μία κριτική

Τελευταία Άρθρα Τελευταία Άρθρα

Γιώργος Μαργιώλος

Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison - Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.