2310 383 588
Θεσσαλονίκη

210 27 55 681
Αθήνα

210 411 6497
Πειραιάς

Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 21:00, Σάββατο 09:00 - 17:00

Ξένες Γλώσσες:

Νερό, χαζές απορίες (ΜΕΡΟΣ 2ο)

22/01/2015
από Γιάννης Μπουζάνας
Νερό χαζές απορίες 2

Μάθαμε για το πότε διψάμε, τι συμβαίνει τελικά με το κρύο ντους, συγκλονιστήκαμε με το νερό που τρώγεται και όμως δεν καλύψαμε πολλές απορίες. Υπάρχουν άλλες τόσες και καθημερινά γεννιούνται ακόμη περισσότερες, όπως, γιατί το ποτήρι ιδρώνει, γιατί το νερό κάνει μπουρμπουλήθρες όταν βγαίνει από το μπουκάλι αφού δεν περιέχει ανθρακικό; Αυτά και άλλα πολλά θα ανακαλύψετε παρακάτω.

Ας ξεκινήσουμε από το βασικό. Για ποιο λόγο το νερό κάνει μπουρμπουλήθρες; Είναι μια εύλογη απορία που όλοι μπορεί να έχουμε αναρωτηθεί, αλλά κανένας δεν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει τον διπλανό του γιατί θεωρεί κάπως «χαζή» την ερώτηση. Όσο χαζή και αν φαίνεται, είναι ακριβώς το αντίθετο. Όλοι γνωρίζουμε, ότι ένα μπουκάλι το οποίο είναι αεροστεγώς κλειστό, μέσα του έχει κενό αέρος, με το που το ανοίξουμε, ο αέρας θα εισέλθει μέσα του, με πίεση. Αυτό συμβαίνει, διότι ο αέρας έχει πίεση και εξαιτίας αυτής, τείνει να καλύψει το κενό. Σε αυτό το φαινόμενο, λοιπόν, οφείλονται και οι μπουρμπουλήθρες στο νερό. Πιο απλά, όταν γείρουμε ένα μπουκάλι για να το βάλουμε σε ένα ποτήρι, κατά την διάρκεια που χύνεται από το μισό στόμιο βγαίνει το νερό και από το άλλο μισό μπαίνει αέρας μέσα του. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται κενό αέρος μέσα του και ο εξωτερικός αέρας εξαιτίας της πίεσης που έχει, τείνει να εισχωρήσει ώστε να το αναπληρώσει. Όταν πάλι, από όλο το στόμιο βγαίνει νερό, τότε δημιουργούνται μπουρμπουλήθρες ενώ εξέρχεται, διότι καθώς βγαίνει μπαίνει πάλι αέρας μέσα του. Κάθε φορά που μπαίνει αέρας μέσα στο μπουκάλι δημιουργεί μια ταραχή στο νερό, κάνοντας το έτσι να δημιουργείται αυτό το φαινόμενο.

Ας περάσουμε στο επόμενο. Τελικά δεν ιδρώνουν μόνο οι άνθρωποι αλλά και τα ποτήρια. Πόσες φορές έχετε φτιάξει μόνοι σας καφέ, τον κλασικό ελληνικό φραπέ, βάζοντας νερό από το ειδικό φίλτρο νερού που έχετε τοποθετημένο στην βρύση σας, καφέ, ζάχαρη, χτυπάτε, παγάκια, πάλι νερό και σκέφτεστε πως αυτή την φορά το ποτήρι στην εξωτερική του μεριά δεν θα γεμίσει υγρά, και προτού προλάβετε να καθίσετε στον καναπέ το ποτήρι ήδη στάζει. Αρκετές! Οι πολύ έξυπνοι, ανάμεσα τους και εγώ, σκέφτονται τα παγάκια είναι. Λάθος. Όμως και πάλι από που ήρθε αυτό το νερό; Η απάντηση βρίσκεται στους νόμους της Φυσικής και της Χημείας. Η υγρασία που υπάρχει στην εξωτερική πλευρά του ποτηριού οφείλεται στην διαφορά θερμοκρασίας του σε σχέση με αυτήν του περιβάλλοντος.

Επομένως, ο θερμότερος αέρας υγροποιείται μόλις ακουμπήσει στο παγωμένο ποτήρι λόγω διαφοράς θερμοκρασίας. Έτσι έχουμε την αίσθηση ότι το ποτήρι «ιδρώνει». Με μια λέξη, το φαινόμενο αυτό λέγεται συμπύκνωση Η συμπύκνωση σαν φαινόμενο είναι μια από τις αλλαγές των φάσεων της μορφής της ύλης, η οποία μάλιστα υποδηλώνει αυξημένη πυκνότητα αυτής. Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη, η υγροποίηση και η απόθεση. Υγροποίηση έχουμε όταν το αέριο μετατρέπεται σε υγρό και απόθεση όταν γίνεται μετατροπή του αερίου σε στερεό. επομένως, το φαινόμενο του ιδρωμένου ποτηριού είναι μια κλασική περίπτωση συμπύκνωσης και πιο συγκεκριμένα υγροποίησης των υδρατμών του αέρα σε νερό.
Αυτό, άλλωστε, συμβαίνει και στον κύκλο του νερού για την δημιουργία της βροχής. Επομένως, όλο αυτό το νερό δεν προέρχεται από το εσωτερικό του ποτηριού, όπως νομίζουν κάποιοι, αλλά είναι ουσιαστικά υγροποιημένος αέρας.
Τελικά για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας, από το πιο απλό, μέχρι το πιο σύνθετο, η Φυσική πάντα έχει μια καλή εξήγηση.
Το νερό είναι μία δύσκολη υπόθεση, γιαυτό καλό είναι να έχετε το κατάλληλο φίλτρο νερού. Ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο για να δείτε διάφορα φίλτρα νερού που διαθέτουμε http://www.primato.gr/proionta/filtra-nerou/

Τελευταία Άρθρα Τελευταία Άρθρα

Γιώργος Μαργιώλος

Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison - Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.