2310 383 588
Θεσσαλονίκη

210 27 55 681
Αθήνα

210 411 6497
Πειραιάς

Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 21:00, Σάββατο 09:00 - 17:00

Ξένες Γλώσσες:

Γιατί πρέπει να ποτίζουμε τα φυτά?

19/12/2014
από Γιάννης Μπουζάνας

Γιατί πρέπει να ποτίζουμε τα φυτά;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί πρέπει να ποτίζεις τα φυτά σου; Εκτός από τους ανθρώπινους οργανισμούς, υπάρχουν και άλλοι στον κόσμο μας. Όπως έχουμε ανάγκες εμείς οι άνθρωποι, έτσι έχουν ανάγκες τα ζώα, τα φυτά κ.ο.κ. Για να γίνω πιο κατανοητός, όπως διψάς και πεινάς εσύ και εγώ, έτσι διψάνε και πεινάνε και οι υπόλοιποι οργανισμοί. Είναι φυσιολογικό, είναι η ζωή.

Σε παλαιότερα άρθρα έχουμε κάνει εκτενέστερη αναφορά για ποιους λόγους διψάμε, την σημαντικότητα του νερού στην υγεία μας καθώς και για το καθαρό νερό που πρέπει να προσφέρουμε στον οργανισμό μας (μέσω ειδικών φίλτρων νερού που καθαρίζουν αποτελεσματικά από τους διάφορους μικροοργανισμούς, μικρόβια, βακτήρια και ότι άλλο μπορεί να περιέχει το πόσιμο νερό).

Γιατί χρειάζονται πότισμα τα φυτά;

εμείς και ο κόσμος

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στα φυτά. Τα οποία χρειάζονται νερό ή αλλιώς πότισμα για ποικίλους λόγους. Χωρίς νερό μπορεί να ζει μόνο ο Κιάμος, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τα φυτά.

Από το δημοτικό μας μάθαιναν στο ιστορικό αυτό βιβλίο «Εμείς και ο κόσμος» πως τα φυτά απορροφούν το νερό από το έδαφος (χώμα) και χρειάζονται πότισμα ώστε να τα βοηθήσουμε να απορροφήσουν όσο νερό χρειάζονται για πολλούς λόγους.

Πιο συγκεκριμένα, απορροφούν το νερό από το έδαφος, διότι μαζί με την λήψη του εμπεριέχονται και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά. Αυτά, κατά την εισροή και την απορρόφηση τους από τα φυτά, διασπώνται σε κατάλληλη μορφή ώστε να «καταναλωθούν» από αυτά.

Χωρίς το νερό, τα συστατικά αυτά δεν θα μπορούσαν να διασπαστούν και θα παρέμεναν σε στέρεη μορφή, με αποτέλεσμα να μην μπορούσε το εκάστοτε φυτό να τα «καταναλώσει» και να μην υπήρχε η ανάλογη εξέλιξη των ειδών

Πότισμα φυτώνΕπίσης, το νερό λειτουργεί ως μεταφορικό μέσον θρεπτικών συστατικών στα υπόλοιπα μέρη του. Δηλαδή, το νερό λειτουργεί όπως στο ανθρώπινο σώμα το αίμα, βοηθάει να πηγαίνει σε όλο το σώμα τα θρεπτικά συστατικά, έτσι και το νερό βοηθάει να πηγαίνουν όλα τα συστατικά σε όλα τα μέρη του φυτού.

Ακόμη, για να ολοκληρωθεί η φωτοσύνθεση χρειάζεται το νερό, το οποίο είναι πολύ απαραίτητο για αυτό. Είναι τόσο απαραίτητο που χωρίς αυτό δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η φωτοσύνθεση.

Ένας από τους λόγους που διψάει ένας άνθρωπος είναι επειδή χάνει υγρά από τον ιδρώτα του, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας. Μπορεί τα φυτά να μην ιδρώνουν, αλλά ζεσταίνονται και πρέπει να δροσιστούν.

Τις ζεστές μέρες, τα φυτά εξατμίζουν νερό από τα φύλλα ώστε να παραμένουν δροσερά, με αποτέλεσμα να χάνουν το νερό που χρειάζονται και να έχουν έλλειψη. Και επειδή δεν έχουν χέρια όπως εμείς οι άνθρωποι για να πιούν το νερό που χρειάζονται πρέπει να τους βοηθάμε εμείς.

Τέλος, αυτό το τόσο πολύτιμο συστατικό, είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του όπως επίσης και για τη λειτουργία των κυττάρων του, που αποτελεί βασικό συστατικό τους!

λουλούδια σε καρότσι - πότισμα λουλουδιών και φυτών

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πότισμα είναι στην ουσία μια τεχνητή διαδικασία, ώστε να παρέχουμε στο φυτό επαρκή ποσότητα νερού, ώστε να έχει αφθονία για να μπορεί να κάνει πλήρως τη δουλειά του.

Χωρίς αυτό απλά το αφήνουμε στην μοίρα του. Αν υπάρχει επαρκής ποσότητα νερού στο έδαφος θα επιζήσει, αλλιώς δύσκολα.

Όπως καταλαβαίνετε το νερό είναι πηγή ζωής και για τα φυτά, κάντε λοιπόν αυτό που πρέπει για τα δικά σας! Φροντίστε τα όπως τους αξίζουν! Ποτίζετε τα φυτά σας συστηματικά!

Primato Hellas - Φίλτρα Νερού Θεσσαλονίκη - Φίλτρα άνω πάγκου κουζίνας - φίλτρα νερού βρύσης| Γρηγορίου Ε' 34 | 2310 383 588

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις

Γράψτε μία κριτική

Τελευταία Άρθρα Τελευταία Άρθρα

Γιώργος Μαργιώλος

Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison - Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.