2310 383 588
Θεσσαλονίκη

210 27 55 681
Αθήνα

210 411 6497
Πειραιάς

Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 21:00, Σάββατο 09:00 - 17:00

Ξένες Γλώσσες:

Η ιστορία των φίλτρων νερού μέχρι σήμερα

12/06/2014
από Γιάννης Μπουζάνας

η ιστορία των φίλτρων μέχρι σήμερα

Όπως γνωρίζουμε όλοι, το νερό είναι ο μοναδικός παράγοντας που καθαρίζει το ανθρώπινο σώμα από άχρηστες ουσίες, κάτι που σημαίνει ότι η ποιότητά του παίζει πολύ μεγάλο ρόλο για τον άνθρωπο.

Πώς ξεκίνησαν όλα
Η προσπάθεια του ανθρώπου να βελτιώσει την ποιότητα του νερού με τη χρήση φίλτρων είναι συνυφασμένη με την εξέλιξη του. Οι πρώτες καταγεγραμμένες προσπάθειες φίλτρανσης του νερού χρονολογούνται από το 2.000 π.Χ. Ο βασικότερος λόγος για τη φίλτρανση του νερού ήταν η βελτίωση της γεύσης του καθώς, όπως πίστευαν, το νερό έπρεπε να είναι άγευστο, άοσμο και άχρωμο.



Ιπποκράτης, πατέρας της Ιατρικής

Ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης, διεξήγαγε αρκετά πειράματα πάνω στον καθαρισμό του νερού. Το νερό των υδραγωγείων της εποχής απείχε πολύ από τον επιθυμητό βαθμό καθαρότητας που ο ίδιος θα ήθελε. Έτσι σχεδίασε μία μεμβράνη από ύφασμα, μέσα από την οποία περνούσε νερό που είχε βράσει.

Αιώνες αργότερα, μία εφεύρεση θα επηρέαζε σημαντικά την εξέλιξη των φίλτρων - το μικροσκόπιο. Ο Ιταλός Antonio Porzio πρώτος σχεδίασε ένα πολλαπλό φίλτρο το 1685 που περιλάμβανε ιζηματοποίηση και φίλτρανση από άμμο. Ο Παριζιάνος επιστήμονας Joseph Amy το 1746 κατασκεύασε πρώτος φίλτρα για οικιακή χρήση, χρησιμοποιώντας σφουγγάρι, κάρβουνο και μαλλί.

Η πρώτη ουσιαστικά κίνηση που έγινε για την επεξεργασία του νερού μιας πόλης συνέβη στα μέσα του 18ου αιώνα στο Λονδίνο, χρησιμοποιώντας φίλτρα άμμου. Στο Paisley της Σκωτίας το 1804, τελείωσε ολοκληρωτικά μία εγκατάσταση που παρείχε φιλτραρισμένο νερό από πόλη σε πόλη, μέσω σωλήνων. Το υλικό που χρησιμοποιούσαν για τα φίλτρα ήταν ο άνθρακας και η άμμος τα οποία έπρεπε να αλλάζουν με νέα κάθε έξι ώρες. Τις αντλίες φυσικά τις κινούσαν άλογα.

Στα τέλη του 19ου αιώνα ξεκίνησε η "επανάσταση" του φιλτραρισμένου νερού, αφού τότε άρχισε να χρησιμοποιεί ο κόσμος το ηλεκτρικό ρεύμα, οπότε τα φίλτρα νερού άρχισαν να εξελίσσονται. Τότε ξεκίνησε η χρήση γρήγορων φίλτρων άμμου, βελτιωμένων αργών φίλτρων άμμου και η χρήση του χλωρίου και του όζοντος για την απολύμανση του νερού.

Στις αρχές του 20ου αιώνα οι περιπτώσεις δυσεντερίας, τύφου και χολέρας μειώθηκαν κατακόρυφα χάρη στην δημοφιλή πλέον χλωρίωση ως μέθοδο απολύμανσης του νερού του δικτύου των πόλεων.


Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. (E.P.A) υιοθέτησε το 1942 η τα πρώτα στάνταρντ που αφορούσαν το πόσιμο νερό ενώ το 1957 ενέκρινε για πρώτη φορά τη χρήση φίλτρων μεμβράνης.
Το 1970, δύο Αμερικάνοι μηχανικοί, ο Bill Prior και ο Jim Kewley, καινοτόμησαν στην ανάπτυξη των μη ηλεκτρικών, πλήρως αυτόματων συστημάτων επεξεργασίας νερού και έβαλαν το πρώτο λιθαράκι στην ανάπτυξη των σύγχρονων συστημάτων φιλτραρίσματος νερού. Χάρη σε αυτήν την τεχνολογία, κατασκευάζονται σήμερα αυτόματα εμπορικά και βιομηχανικά συστήματα φίλτρανσης και αποσκλήρυνσης του νερού, τα οποία μπορούν και φιλτράρουν δεκάδες τόνους νερού την ώρα

>Οργανισμοί πιστοποίησης της απόδοσης, ασφάλειας και υγιεινής των συστημάτων κατεργασίας νερού.

Η βιομηχανία επεξεργασίας νερού παρακολουθείται και ελέγχεται συστηματικά. Ο κυριότερος και ο σημαντικότερος οργανισμός, που πιστοποιεί συστήματα επεξεργασίας νερού, είναι ο N.S.F. International, ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια στην Αμερική και είναι ένας ανεξάρτητος, μη κρατικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που έχει παγκόσμια δραστηριότητα και αποδοχή για την μοναδική ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει. Ελέγχει και πιστοποιεί φίλτρα νερού με διάφορα “standard” ανάλογα με την απόδοση τους. Ο N.S.F. έχει ανακηρυχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (W.H.O.) ως το Κέντρο Συνεργασίας για την Ασφάλεια και την Επεξεργασία του Πόσιμου Νερού και ελέγχεται από το Υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. Ο δευτερεύον οργανισμός πιστοποίησης συστημάτων νερού είναι ο W.Q.A., ο οποίος είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον N.S.F. International. Σχεδόν όλες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται με την επεξεργασία νερού είναι μέλη του W.Q.A., για αυτό ακριβώς τον λόγο, η προβολή του λογότυπου “WQA member” σε κάποιο προϊόν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και πιστοποιημένο από αυτόν τον οργανισμό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) όπως και το Υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. (E.P.A.) δεν πιστοποιούν συστήματα νερού.


Δημοφιλείς μέθοδοι φίλτρανσης νερού
Σε όλες τις μοντέρνες πόλεις το νερό απολυμαίνεται είτε με όζον είτε με χλώριο, οπότε δεν είναι αναγκαίο να αγοράσετε φίλτρο με όζον ή με υπεριώδη ακτινοβολία, εκτός κι αν το νερό είναι από γεώτρυση ή μικροβιολογικά μη ασφαλές.

φιλτρο ενεργου ανθρακα

Η πιο δημοφιλής μέθοδος φίλτρανσης νερού είναι με φίλτρα ενεργού άνθρακα. Πώς λειτουργούν όμως; Λόγω ενδομοριακής έλξης πραγματοποιείται απορρόφηση μεταξύ της επιφάνειας του άνθρακα και της ουσίας που απορροφάται. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πάρα πολλοί τύποι ενεργού άνθρακα, που χρησιμοποιούνται για την φίλτρανση κι επεξεργασία νερού. Το ξύλο, ο λιγνίτης, ο άνθρακας και η καρύδα είναι τα πιο διαδεδομένα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενεργού άνθρακα. Το κέλυφος της καρύδας αποτελεί μέχρη σήμερα την καλύτερη ποιότητα άνθρακα. Επίσης όσο πιο συμπυκνωμένο είναι το φίλτρο ή συμπαγές, τόσο πιο στενό φιλτράρισμα κάνει.
Οι πιο βασικοί μολυσματικοί παράγοντες που μπορεί να μειώσει ο ενεργός άνθρακας είναι: το χλώριο, τα M.T.B.E. (Μεθυλικός-τριτογενής-Βουτυλικός-Αιθέρας από τα οξυγονωμένα καύσιμα των αυτοκινήτων), οι πτητικές οργανικές ενώσεις (Π.Ο.Ε.), δηλαδή χημικές ουσίες, φυτοφάρμακα, οι κύστες και παραπροϊόντα απολύμανσης. Μπορεί επίσης να μειώσει το μόλυβδο. Βελτιώνει σημαντικά τη γεύση και τη μυρωδιά του νερού.


αντιστροφη οσμωση

Μία σημαντική τεχνολογία που εδώ και χρόνια έχει εδραιωθεί σε παγκόσμια κλίμακα και αναγνωρίζει ακόμα και η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Αμερικής ως την πιο αποτελεσματική μέθοδο για την προστασία του πόσιμου νερού, είναι η μέθοδος της αντίστροφης ώσμωσης.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί μια ημί-διαπερατή μεμβράνη για να φιλτράρει τους μολυσματικούς παράγοντες. Το νερό αναγκάζεται να περάσει μέσα από μία ημιπερατή μεμβράνη, κάτι σαν νάυλον. Μόνο τα μόρια του καθαρού νερού περνούν μέσω της μεμβράνης, ενώ ένα ποσοστό του νερού και όλες οι ακαθαρσίες δεν μπορούν να περάσουν και στην συνέχεια αποβάλλονται στην αποχέτευση. H Primato Hellas δραστηριοποιείται πολλά χρόνια με τα φίλτρα νερού και διαθέτει εξαιρετική τεχνογνωσία και γνώσεις γύρω από το αντικείμενο της επεξεργασίας νερού. Επικοινωνήστε μαζί μας για ό, τι χρειαστειτε. Μάθετε για τα πιο κατάλληλα φίλτρα νερού για τη Αθήνα εδώ.

Primato Hellas - φιλτρα νερου, Γρηγορίου Ε' 34, περιοχή Βούλγαρη, 2310 383 588.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους του άρθρου χωρίς την πρότερη έγκριση της Primato Hellas.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις

Γράψτε μία κριτική

Τελευταία Άρθρα Τελευταία Άρθρα

Γιώργος Μαργιώλος

Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison - Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.